Продължете към съдържанието

Автофокус

Чести грешки при използването на автоматичен фокус

Основната цел на фотографа, с няколко изключения, е да направи основния обект остър. За щастие съвременните системи за автоматично фокусиране (AF) имат същата цел. Въпреки напредъка си, те не гарантират 100% надеждност. Няма такава настройка, която да гарантира, че всеки предмет ще бъде остър във всяка ситуация. Важно е да разберете как работи системата за автоматично фокусиране на вашия фотоапарат, да знаете условията, които могат да му попречат да работи правилно, както и настройките или методите, които ще ви позволят да получите желаните резултати.

Как работи системата за автоматично фокусиране на камерата ми?

Има два типа системи за автоматично фокусиране, които се използват активно днес: фазово откриване и откриване на контраст. В цифровите SLR-и фазово фокусиране се използва при снимане през визьора, а при преминаване към Live View много (с изключение на последните модели на DSLR на Canon) преминават към контрастно фокусиране.

Безогледалните камери работят непрекъснато в Live View и използват или откриване на контраст, или хибридна система, която комбинира и двата типа. Дори и да използват контрастно автоматично фокусиране, в повечето случаи той е много по-добър от подобни системи в режим на преглед на живо на средния SLR.

Механиката на фазовото откриване е малко по-различна в зависимост от това дали използва DSLR огледало или сензор без огледала, но принципът остава същият. Светлината от обектива удря два чифта или групи пиксели. Ако интензитетът на светлината на тези пиксели е равен, обектът е във фокус. Ако има разлика между тях, обектът е извън фокуса и камерата изчислява как да настроите обектива по подходящ начин.

Откриването на контраст се основава на факта, че във фокусирано състояние обектът има най-голям контраст. Това е доста точен метод, но не може да определи в каква посока да се движи обектива, поради което той трябва да търси фокус. Следователно този подход е малко по-бавен от фазовото откриване. Въпреки това, производителите на безогледални камери работят активно върху него и сега тя работи по-бързо от всякога. Технологии като Panasonic Depth From Defocus (DFD) помагат на камери като Panasonic Lumix G9 и GH5 да снимат ултра-остри снимки на бързо движещи се обекти.

Какъв режим на автофокус трябва да използвам?

Има три основни режима на автофокус: единичен (единичен), непрекъснат и автоматичен. Единичният (S-AF или AF-S) режим е предназначен за заснемане на неподвижни обекти. Когато е избран обекта, камерата се опитва да фокусира, щом задържате спусъка или натискате бутона AF-on. Когато обектът стане остър, тя няма да регулира фокуса, докато не освободите бутона и не го натиснете отново.

В режим на непрекъснато автоматично фокусиране (C-AF или AF-C) камерата продължава да фокусира, докато задържите бутона на затвора. Това го прави идеален за снимане на движещи се обекти. Въпреки това, непрекъснатото автоматично фокусиране не е подходящо за техники за фокусиране и прекомпозиране. Също така, бъдете внимателни, когато снимате статични обекти в този режим, тъй като фокусът може да започне да „ходи“, което забавя процеса и може да доведе до неправилно фокусиране.

Автоматичното фокусиране (AF-A или A-AF) е добър избор, когато не сте сигурни какво да предприемете. В случай на улична фотография, например, сега можете да снимате статична сцена и след минута нещо, което активно се движи. Ако обаче ясно знаете предстоящите условия за снимане, е много по-добре да използвате S-AF или C-AF, тъй като в режим A-AF камерата трябва да взема определени решения, които могат да причинят грешки и закъснения.

Какво общо има изкуственият интелект (AI) с автофокуса?

AF системи с разпознаване на лице и око съществуват от известно време и са много полезни при фотографиране на хора. Автофокусът върху очите особено помага – осигурява острота на най-важната част от кадъра, а междувременно можете да се концентрирате върху аспекти като композиция и намиране на добър момент.

Проблемът с някои системи за разпознаване на лица е, че те могат да „виждат“ лица там, където не са, което води до неправилно фокусиране. Затова е по-добре да изключите такива функции, когато не ги използвате.

Благодарение на разпространението на изкуствения интелект и растежа на изчислителната мощност е вероятно в близко бъдеще да научим компютрите да разпознават все повече и повече обекти. Sony вече разшири възможностите на системата си Eye AF, като добави разпознаване към очите на животните или поне очите на котки и кучета. Olympus OM-D E-M1X може да разпознава автомобили, влакове и самолети, а Panasonic Lumix S1 и S1R са се научили да идентифицират животни. Всички те работят доста добре, което улеснява фокусирането върху тези обекти.

Въпреки факта, че съвременните системи за автоматично фокусиране са невероятно умни, има моменти, когато е по-безопасно или по-лесно да се фокусира ръчно. Камерите обикновено отделят известно време, измервайки разстоянието до обекта, който се снима, поради което, например, по време на макро фотография ще бъде по-бързо да фокусирате ръчно. Когато в рамката има нещо като фонтан или зеленина, това най-вероятно ще заблуди системата за автоматично фокусиране, така че е по-добре да не разчитате на нея и да преминете към ръчен режим.

Ако използвате SLR камера, не се мъчете с мъничкия визьор, а активирайте режима на Live View, за да можете да увеличите мащаба на фокусната точка и да използвате функцията за избор на фокус.

Никога не използвайте автоматично фокусиране AF: вярно или невярно?

Повечето модели камери имат няколко режима за избор на AF точки. Сред тях са: една точка, няколко точки, всички точки или автоматичен избор на точка, сюжет и проследяване. Колкото по-малък е размерът на фокусираната зона, толкова по-прецизен контрол ще получите над процеса. Ако обаче обектът се движи, струва си да изберете няколко точки или да се съсредоточите върху него.

Преди това нямаше много смисъл да се използват режимите All-point или Auto-AF, тъй като камерата просто се фокусира върху най-близкия и централен обект. Въпреки това, последните системи за автоматично фокусиране на Sony коренно промениха ситуацията. Режимите му с широка и зонална зона на фокусиране работят отлично и са чудесни за проследяване на движещи се обекти при снимане в режим на непрекъснат автофокус на A6400 и Alpha 7 III. Струва си да се отбележи, че те обикновено избират най-близката част на обекта и, ако той спре да се движи, има шанс камерата да се фокусира върху зоната пред него.

 

Режимите на AF за заключване на Sony и проследяването в реално време са подобни на режимите на проследяване на конкурентите, но в момента те са по-добри от повечето от тях. Първо трябва да зададете фокусна точка върху обекта и след това да освободите затвора, за да активирате фокуса. След началото на снимането камерата поема контрола върху положението на точката на автофокус. Обикновено тя следва обекта, но понякога започва да изостава, поради което трябва да спрете да снимате и да настроите позицията му отново.

Повечето режими за проследяване на автофокус не са толкова бързи или точни, колкото тези на Sony, но те могат да ви бъдат полезни, когато снимате бавни или неподвижни обекти. Например, можете да поставите точка за автоматично фокусиране върху основната тема и тя ще остане върху нея, докато опитвате различни композиции.

 

Обичам да се фокусирам и да правя рекомпозиция – това нормално ли е?

Когато камерите имаха само една AF точка, те често трябваше да прибягват до техники за фокусиране и рекомпозиция. Сега обаче такъв подход може да доведе само до грешки. Например, ако правите портретна снимка с обектив 85 мм f / 1.4 с широк отвор, дълбочината на полето е толкова плитка, че използването на централната фокусна точка за фокусиране върху очите и рекомпозицията ще направят веждите или носа ви по-остри от зеницата. Ето защо е много по-добре да съставите композицията и да използвате точката AF, разположена най-близо до зоната, която трябва да бъде остра.

Защо да използвате фокуса на бутона отзад?
Дори при висока честота на кадрите е важно точно да се изчисли времето, което е необходимо. Фокусирането с бутон може да помогне за това, като премахнете активирането на автофокуса от бутона на затвора. Вместо това, за да управлявате системата за автоматично фокусиране, използвате бутона за включване на AF на гърба на камерата (или друг зададен бутон) и освобождавате затвора само когато е необходимо да направите снимка.

Това е особено полезно, когато снимате бързо развиващи се събития. Например, когато снимате моторни спортове, искате да заснемете кола на върха на завоя на пътя. За да направите това, трябва да зададете фокуса с помощта на бутона AF-on и след това, когато пуснете затвора, той няма да се измести.

Моята система за автоматично фокусиране не може да се справи – какво да правя?

За да работи AF системата, тя се нуждае от светлина и контраст. Именно поради липсата на контраст камерата има проблеми с фокусирането върху лист хартия, залят от светлина или върху гладка стена. Ако успеете да намерите поне някакъв детайл, дори ако това ще е следа от залепване на тапет, камерата бързо ще хване фокуса.

Тъй като фазовите сензори в SLR камери често са подредени в ивици, те „виждат“ обекти, които ги пресичат и не вървят заедно, така че ще бъде полезно да знаете местоположението на тези сензори. Също така в този случай кръстосаните AF точки са много полезни – те ви позволяват да определяте детайлите на обектите в повече от една посока.

Ако камерата ви има проблеми с фокусирането, потърсете контрастна зона или преминете към централната точка на автофокус. Освен че е омрежен, той обикновено е най-чувствителният.

Понякога камерите имат няколко AF кръстосани точки, така че е полезно да знаете къде се намират, особено когато снимате активно действие или при условия на слаба осветеност.

Трябва ли да настроя системата за автоматично фокусиране?

Някои камери имат сериозни възможности за персонализиране на AF системата. Те ви позволяват да коригирате аспекти като реакцията на промяна в разстоянието до обекта или изхода му от избраната фокусна точка.

Много фотографи предполагат, че е най-добре да настроите бързата реакция на камерата към всяка промяна, но понякога е за предпочитане леко забавяне. Да речем, че правите снимка на плувец, плуващ към вас. В този случай, ако зададете много бърза реакция, камерата ще се пренасочва към предния ръб на басейна всеки път, когато плувец се гмурка под вода, и отново ще се фокусира върху него, когато се появи в кадъра. Известно забавяне на АФ ще помогне на фокуса да остане върху обекта.

За да извлечете максимума от системите за персонализиране, струва си да обмислите типовете и условията на снимане, с които обикновено работите – например колко често препятстват препятствия между вас и вашия обект.

Ключът към тайните на автофокуса
Защо е необходимо ограничаване на фокуса? Ако обектът ви е в определен диапазон, ще бъде полезно да активирате ограничителя на фокуса, така че камерата да не го търси по цялото фокусно разстояние.

Какво е подреждането на фокусировката? Същността на тази техника е, че се правят поредица от няколко снимки, всяка от които има малко различно фокусно разстояние. След това снимките се подреждат в едно. Полученият композит има много по-голяма дълбочина на полето от което и да е от отделните изображения. Тази техника е много популярна сред макрофотографите.


Защо автофокусът зависи от използвания обектив? Различните лещи имат различни двигатели, които контролират положението на фокусните елементи. Обективите с по-голям максимален отвор също пускат повече светлина, което помага на системата за автоматично фокусиране.


Защо SLR точките на пълнокадровите фотоапарати са в близост до центъра? Сензорът за автоматично фокусиране е по-малък от сензора за снимане, поради което фокусните точки са разположени в центъра.