Продължете към съдържанието

Заснемане на портрети с широкоъгълен обектив

Здравей! Предполагам, че не е новина за теб, че портретната фотография не се ограничава до класическите фокусни разстояния, споменати в повечето учебници: 50, 85 и 135 мм. Бих искал да споделя мислите си за използването на широкоъгълна оптика при заснемане на портрет в тази статия.

24 мм, F / 1,8, 1/5 0, ISO 400

Трябва да отбележа, че през последните години е постигнат доста осезаем напредък в признаването, че широкоъгълните лещи принадлежат към раницата на портретния фотограф. И това определено ме радва. Но досега значителен брой колеги продължават да вярват, че широкоъгълната оптика категорично не е предназначена за портретна фотография. Изкривяване на пропорциите – това е, което най-често се цитира като основен аргумент против.

Струва ми се, че хората също се плашат от факта, че когато снимате широко, работата с пространство се изгражда по различен начин и трябва да сте изключително внимателни към всички детайли, които включвате в кадъра.

24мм, F / 2,8, 1/8 0, ISO 2 00

Е, нека поговорим за това кога широкоъгълен обектив може да бъде полезен за портретна фотография. Предимно при заснемане на портрети в доста голямо пространство. Този вид фотография е основната ми специализация и отдавна съм определил за себе си минимум 35 мм (или дори по-добре 24 мм или по-широк), особено когато става въпрос за заснемане на серия. Прецени сам: имаме модел и интересно местоположение и трябва да покажетш както поотделно, така и тяхната връзка или взаимодействие. Ако имаш интересно място за снимане, широкоъгълен обектив ще ти помогне да разкриеш всички композиционни възможности, ще направиш рамката по-интересна, тъй като колкото по-широк е ъгълът на гледане, толкова по-силна е линейната перспектива, водещите линии са по-видими, и като цяло можеш да включиш повече информация, полезна за снимката. …

35 мм, F / 1. 
4, 1/2 5 0, ISO 400

Мащаба на локацията също може да те подтикне да използватш широкоъгълен обектив: ако той е доста малък или, обратно, твърде голям. В доста тясна среда никой друг обектив не може да се справи по-добре с това.

24мм, F /1.8, 1 / 16 0, ISO 200

Същото важи и за много мащабни пространства: много от тях се вписват в кадъра само когато имаш широк зрителен ъгъл.

35 мм, F / 2. 
2, 1/12 5, ISO 200

Друго обстоятелство, което може да те насочи към използването на широкоъгълна оптика, е точно мястото, на което работиш. Изглежда, че някои локации са създадени, за да ги заснемат широко – само по този начин те напълно разкриват своя композиционен потенциал. Като пример ще ви дам офис сграда на улицата, която най-много ми беше интересно да снимам с 35-милиметров обектив.

35 мм, F / 1. 
8, 1/5 00, ISO 100

Ето още един пример. Имах със себе си 24-, 35-, 45- и 85-милиметрови лещи, но само 24-милиметровите бяха в състояние да уловят епичността на момента.
Няколко думи за избора на такъв обектив. За начало те съветвам да изпробваш 35 мм с голяма апертура. Според мен това е „идеалният компромис“, при който геометричните изкривявания не са твърде силни, както и отделянето на обекта от фона е много силно изразено.

35 мм, F / 2. 
2, 1/3 2 00, ISO 100

Когато станеш по-уверен в своите способности, можеш да опитатш нещо по-широко – например 24 мм. В този случай трябва да бъдеш по-внимателен по отношение на перспективата и пропорциите, въпреки че това вече е въпрос на навик и разбиране. Само след няколко издънки ще започнеш да намираш и да разработваш свои собствени вътрешни правила за работа с такава леща. В същото време никой не забранява използването на изкривявания в полза на кадъра – като преувеличение на чертите или позата или за подобряване на геометрията.

24 mm, F / 2, 1/1 600, ISO 100

След като използваш 24-милиметров обектив, няма значение колко милиметра е следващия ви обектив, тъй като принципите на работа са приблизително еднакви. Основното нещо е да разбереш, че в портретна фотография има място за широкоъгълна оптика, просто трябва да я дефинираш ясно, въз основа на твоя собствен стил на снимане. Не забравяй, че всичко има приложение и като цяло няма правила: можеш спокойно да използваш това, което ти харесва, и ще бъде от полза за твоята фотография. 
Широкоъгълната оптика ще ти помогне да разгледаш портрета от различен ъгъл: както в преносен, така и в буквален смисъл. Ще разбереш колко креативнност и потенциал се крие в него и колко по-разнообразни и интересни могат да станат твоите снимки. 

Погледни света по-широко, приятелю!