Продължете към съдържанието

Интервю: фотографката на Playboy – Ана Диас (Португалия)

Ана Диас не снима голи тела, а голи горди жени

Фотографът от Португалия говори защо голото женско тяло е най-красивото творение на природата.

Първата фотосесия на Ана Диас за Playboy е публикувана през 2012 г. Оттогава португалската фотографка създава едни от най-ярките и отличителни изображения, публикувани някога в американски и международни издания. Всъщност последната й творба, снимката на Марша Ел , първата плеймейтка с увреждания, беше обсъдена от всички медии в света.

Ана говори изключително за преживяването на тази конкретна снимка, за това какво се опитва да постигне чрез снимките си и за причините, поради които женският поглед може радикално да поднови разголената снимка такава, каквато я познавахме.

Първо, къде сте сега и как се справяте там с пандемията на коронавируса ?

Намирам се в родината си, Португалия. Намирам се в Лисабон, здрава и на безопасно място. Надявам се този кошмар да свърши скоро. Очаквам с нетърпение да снимам отново.

Преди няколко дни снимката ви с Марша Ел , първата плеймейтка с увреждания, беше публикувана в американския Playboy Какво си помислихте, когато ви назначиха?

За мен беше голяма чест, защото с тази фотосесия Playboy направи история – тази картина ще бъде запомнена завинаги. Красотата има много версии и Марша Ел несъмнено е много красива жена и това в никакъв случай не се отрича от нейното увреждане. Подходих към тази снимка като към всяка друга: исках да подчертая красотата на Марша и да уловя душата й.

Какво ви очарова в разголената фотография?

Голямо предизвикателство е да успеете да уловите усещането за голота, което някой излъчва. Това не е просто изображение. Трябва да уловите силните и слабите страни на модела, нейното тяло и душа, нейната чувственост. Това е много мощно преживяване.

Имало ли е определящо събитие, което ви е накарало да се захванете с фотография, или винаги е имало този наклон?

По време на следването си в Школата за изящни изкуства в Порто бях рисувала и рисувала много разголени модели. Един ден започнах да ги снимам, за да продължа работата у дома. Винаги съм харесвала фотографията, но никога не съм експериментирала с нея. И така, тези първи снимки разкриха нов свят пред мен и така открих изкуството на фотографията като форма на художествено изразяване. С течение на времето все повече и повече време отделях на фотографията, тя се превърна в моя страст, първо, а след това и моя работа.

Снимам голи жени, силни жени, които обичат телата си и с гордост го излагат пред обектива

 

Как вашата женствена визия се оформя и определя резултата от вашата работа?

Аз съм жена, която снима жени. Помага много, защото разбирам много добре женското тяло и знам как да го подчертая. Снимането на голо тяло е основното ми занимание, защото винаги съм се вълнувала от естетиката на човешкото тяло и вярвам, че женското тяло е най-красивото творение на природата. Аз обаче не снимам само голи тела. Снимам голи жени, силни жени, които обичат телата си и с гордост го излагат пред обектива. Целта ми е тези снимки да бъдат оценени както от мъже, така и от жени. Никога не съм мислила, че работата ми е само за мъже.

И така, с вашите снимки искате ли да укрепите вашите модели?

Разбира се! Овластяването на жените е от първостепенно значение в цялата ми работа. Особено когато търся модели за фотография на Playboy, взема предвид много параметри. Очевидно красотата и секси външният вид са две от тях, но аз не се спирам с тях: най-важното е личността на модела. Харесвам решителни жени, онези, които знаят какво искат, които ще изложат телата си без предразсъдъци. Жената, която ще съблече дрехите си пред камерата, е смела жена, готова да бъде изложена на коментарите на публиката, както положителни, така и отрицателни. Тя трябва да е подготвена за това.  Силната жена е жена, която е уверена.

Какво означава за вас женствеността?

Няма универсална дефиниция за женственост. Лично аз вярвам, че женствеността се концентрира в това да се чувстваш уверен, защото си жена. Това означава да бъдеш силен и в същото време уязвим, безстрашен и нежен. Това означава винаги да се гордеете с вашата женска природа .

Обичате да използвате ярки цветове, вашите модели са много изразителни и подчертавате чувствеността, като се фокусирате върху малки детайли (например върху цип, който е малко по-надолу от обикновено). Всички тези елементи, които кодифицират красотата и сексуалността за вас?

Мисля, че да. Позата на модела, нейните изражения, ярките цветове, местоположенията и всички малки детайли са характеристики, които изразяват моето мнение за красотата и сексуалността.

Женствеността означава да бъдете силни и уязвими, безстрашни и нежни едновременно

Преходът от четките и стативите на изобразителното изкуство към фотографията най-накрая дойде при вас без усилие и как вашите проучвания повлияха на начина, по който работите като фотограф?

Рисуването, рисуването и фотографията използват изображението като средство за художествено изразяване. Те създават образи. Това, което го отличава, е техниката: ще създадете изображение, като държите четка, молив или фотоапарат. Но творческият процес е подобен. Трябва да използвате цветове и нюанси, форми, светлина. Начинът, по който съчетавате всичко това, е сходен както при рисуването, така и при фотографията. За мен важното е имиджът и начинът, по който стигате до там. Техниката, която ще използвате, за да изразите артистичната си визия, е нещо второстепенно. И така, след като казах всичко това и говорих надълго, очевидно моите техники и моята артистична чувствителност са формирани от обучението ми по изящни изкуства. Аз рисувам и рисувам в продължение на много години от живота си и това ми даде познание за изображенията. Преходът от платно към фоторамка не е бил никак труден.

Сблъсквали ли сте се с някакъв вид дискриминация заради работата си?

Не никога. Разбира се, когато имате силно присъствие в интернет, тогава неизбежно ще получавате коментари от тролове. В реалния живот обаче никога не съм се чувствала предубедена.

Коя беше последната снимка, която сте направили?

Преди карантината бях в Тулум, Мексико, за фотосесия за някои от международните издания на Playboy. Последният път снимката трябваше да бъде групова с целия екип. Винаги правя това, когато фотосесията приключи.

Студио, на открито или и двете?

Винаги предпочитам да снимам навън, с много слънце и вода.

https://www.youtube.com/watch?v=foth_itvsYQ

Nikon или Canon? Любим обектив?

Обикновено работя с 5D камера на Canon, но мисля, че това не е особено уместно за крайния резултат. Тялото на камерата не е толкова важно за мен.

Много по-придирчива съм по отношение на обективите. Особено обичам да работя с лещи, които са светлосилни. Обичам естествената светлина и се опитвам да я използвам винаги, когато мога. Така че ако имам слънчев ден, красив модел и малко бебешко олио, получавам резултата, от който се нуждая.

Любимите ми обективи: Canon 50mm 1.4; Canon 100mm макро; Canon70-200mm 2.8.

Можете ли да ни дадете някои съвети, за да останете креативни по време на карантина?

Имам голям късмет, защото живея в удобна къща и мога да бъда в безопасност. Други нямат такъв късмет и това е наистина тъжно. Тези дни прекарвам времето си в избор на снимки и ретуширане на материали от най-новите ми снимки. Планирам и нови снимки, когато условията позволяват. Също така търся нови държави – тъй като не мога да ги посетя, погледнете през google maps. Забавно е. Освен работа, днес съм гледал няколко филма и сериали. В крайна сметка киното винаги е било източник на вдъхновение за мен.

https://www.facebook.com/anadiasofficial

www.anadiasphotography.com

Вижте снимки на Ана в галерията, която следва.