Продължете към съдържанието

КАКВО ДА СНИМАМ ЗА СТОКОВА ФОТОГРАФИЯ?ТОП 14 ПОПУЛЯРНИ ТЕМИ

Сток фотографията е удобна алтернатива на търговската фотография. Първо, стоковият фотограф сам определя времето, мястото, жанра и предмета на снимките. На второ място, той печели не веднъж.

В края на 2020 г. екипът на платформата за стокова фотография Depositphotos анализира търсенията на клиенти и съставя списък с най-популярните, както и най-малко разкритите, но популярни теми за фотографи.

8 вечни теми за сток фотография

конкуренция – висока

търсенето – високо

За да започнете да продавате в сток сайтове, трябва да се регистрирате , да преминете квалификационния тест и след това да попълните портфолиото си с изображения. Редакторите на Depositphotos препоръчват да започнете със стокови снимки от вашия архив. Със сигурност сред тях има такива, които отговарят на правилата на платформата.

Този подход ще увеличи шансовете Ви да бъдете незабавно забелязани от клиентите. Има обаче важен нюанс: снимките не само трябва да отразяват темата, но и да бъдат придружени от ключови думи. В противен случай потребителите няма да ги видят в списъка за търсене.

Друга особеност е, че горещите теми привличат много фотографи и ново съдържание по тези теми качват нови снмки всяка секунда. За да не се изгубите сред хиляди такива снимки, избягвайте клишета и добавяйте към портфолиото си само онези произведения, които предлагат нова перспектива за познати неща. Можете също така да привлечете вниманието към вашите снимки с ретуш на автора.

№ 1 Фотофон, текстури
Монохромни абстрактни композиции, шарки, естествени градиенти и пейзажна фотография, върху които текст или лого се вписват удобно. Фотоснимките се използват за създаване на банери, за проектиране на презентации, те се изтеглят за конференции в Zoom и често се използват като герой на търговски сайтове. Фоновите изображения са особено подходящи за отзивчиви интерфейси.

2 Щастливо семейство


Бизнесите се нуждаят особено от изображения, които потенциалната им аудитория може да разпознае. Това може да бъде идилична семейна снимка като намек за това какво ще получи клиентът, използвайки продукта, или, напротив, моментна снимка, илюстрираща болезнен проблем, който продуктът помага да реши.

3 Бизнес свят

Повечето фотосток клиенти са представители на бизнеса. Индивидуални дизайнери и агенции, които също често купуват за поръчките на своите клиенти. Често те трябва да илюстрират някои аспекти на бизнес реалността: работа в екип, бизнес среща, фокусирана работа на компютър, дистанционни преговори.

4 Храна

Хранителните изображения получават незабавна обратна връзка при създаването на целева аудитория. Изображенията на храни се купуват от онези, които имат нещо общо с готвенето или производството на храни. Популярните подтеми включват здравословно хранене, готвене, избор на съставки и вегетариански диети.

№5 Спорт и здравословен начин на живот

Снимки на здрави, енергични и весели хора, като снимки на щастливи семейства, помагат на марките да генерират положителни асоциации в съзнанието на своите настоящи и бъдещи клиенти. Това могат да бъдат снимки на професионални спортисти, както и на любители спортисти, снимки на няколко поколения, излезли заедно за сутрешно бягане, както и илюстрации на редки спортове.

№ 6 Начин на живот

Начинът на живот във фотографията е широк жанр, но това са ключовите думи, които клиентите използват най-често за намиране на изображения от живота. Говорим за ежедневни сцени, като например среща с приятели в кафене, упражнения сутрин, ходене до супермаркет, разходка в парка с куче или колоездене извън града. Основното тук е естествеността на сцените, които сте хванали от живота на различни хора.

№ 7 Природа


Изображенията на растения, животни, мащабни природни явления и предмети, като правило, изпълват публиката с оптимизъм и й дават спокойствие. Дизайнерите и търговците знаят това, така че не пропускат възможността да зададат тон на своите маркетингови материали с фотография на дивата природа.

№ 8 Празници и сезонни принадлежности


Едва ли можете да намерите бизнес, който да се справя без сезонни продажби и други маркетингови кампании, свързани с празниците и „календарните“ събития в живота на целевата си аудитория. Няколко месеца преди големи празници като Нова година, Хелоуин и Свети Валентин, клиентите започват да търсят снимки за опаковки, флаери, сертификати за подаръци и рекламни банери.

6 неразкрити, но търсени теми

конкуренция – ниска

търсенето – високо

Когато портфолиото ви вече е препълнено със снимки, които са печеливши, тоест от година на година не губят популярност, време е да добавите малко вкус към него. Популярните теми наистина увеличават шансовете ви за продажби на вашите изображения. Въпреки това, често има много изображения на теми като „семейство“, „работа в екип“, „храна“.

За да бъде забелязана вашата работа, тя трябва да се откроява значително от общия фон или да отговаря на представители на определен бизнес. За да направите това, трябва да извършите значителна работа, която няма нищо общо с действителните снимки: идентифицирайте целевия си клиент, анализирайте неговите нужди и попълнете портфолиото само за него.

Предлагаме ви много по-малко отнемаща време алтернатива – да се справите с популярните днес, но изключително неразработени теми за фото запасите.

№ 1 Здравеопазване

Темата за здравеопазването, която включва изображения на болни хора, терапия и рехабилитация, е била актуална много преди пандемията на COVID-19.

Лекари, болничен интериор, изразителни лица на пациенти и техните роднини, оборудване и средства за лечение, като еднократни маски, ръкавици и спринцовки – може да се наложи да положите някои организационни усилия, за да премахнете всичко това. Но малко след изтеглянето и добавянето на ключови думи към вашите думи, ще видите резултати.

№ 2 Старост

Остаряването не е табу за срок сайтовете, но дълго време авторите качват тук само снимки на същия тип възрастни хора. Бабите и дядовците им се усмихваха любезно и се държаха за ръце. .

Съвременната реклама изисква по-реалистични, разнообразни и автентични изображения. Усмивка, сълзи, замисленост, тъга. Гледане на телевизия и градинарство. Изображенията на истинските пенсионери в естествената им среда са търсени днес и в същото време в чудовищен недостиг.

№ 3 Съвременни технологии

Основният проблем е, че цифровата технология е практически невъзможна за илюстриране. Те често са просто невидими! Устройството, което контролира климата във вашата стая, е само малка кутия с дисплей. Човекът, който се обажда на Uber със своя смартфон, почти не се различава от този, който прави покупки в Amazon.

Ако успеете да намерите красноречив начин да покажете концепции като Интернет на нещата (IoT), персонализирана електронна търговия, дистанционно обучение, AR и други иновации, бързо ще спечелите сърцата на купувачите.

№ 4 Екология и активизъм

Корпоративни принципи като зачитане на природата, както и отговорно и хуманно производство, нулеви отпадъци и борба за достъп до чист въздух и вода се нуждаят от изображения. Привличащите вниманието снимки като компостиране, сортиране на отпадъци или засаждане на дървета помагат на клиентите бързо да разпознаят ценностите на марката, които са им близки, и да развият симпатия към компанията.

№ 5 Стилен интериор

Традиционен интериор с много характерни детайли, хай-тек, минимализъм, функционализъм и необарок – такива интериори не са лесни за намиране, те все още трябва да бъдат правилно осветени и снимани! Изображения от този вид често се купуват за дизайн на презентации, като стилен фон, а също и за илюстриране на статии за архитектура и дизайн.

№ 6 Поколения Y и Z

Милениалите вече се превърнаха в поколението, което най-много „купува“. Нещо повече, те консумират значително повече визуална информация от всеки от техните предшественици. Това принуждава марките да генерират безкрайно визуално съдържание, за да поддържат връзка със своята аудитория.

Важна характеристика на изображенията, които са много популярни в сток сайтовете, посветени на съвременната младеж, е автентичността на изображенията. С други думи, професионалната фотография буквално започва да се маскира като спонтанно мобилно и непринудено, но толкова честно съдържание в социалните медии.

В Заключение
За да печелите пари от сток сайтове, трябва да попълните портфолиото си с изображения, които ще заинтересуват вашата аудитория. Има три възможности за това как да ги дефинирате.

Първият е да намерите най-популярните теми. Ние ги описахме в първия раздел на статията. По този начин търсенето на снимки като „щастливо семейство“, „бизнес“, „природа“ е неизменно голямо.
Вторият начин е да се обърнем към нишови и тенденции. Болестите, стареенето, хилядолетията, екоактивизмът и цифровите иновации са представени от относително ограничен брой изображения на стокови снимки, но търсенето на тях нараства всеки месец.
И третият вариант е да комбинирате двете стратегии, но продължете да търсите своя собствен път. Визията на автора, автентичността на сцените, уловени в обектива, и нетривиалният подход за ретуш, съчетан със силна художествена концепция, е това, което кара клиентите на фотоапаратите да предпочитат конкретни автори, а техните произведения – да проправят път към широка аудитория.