Продължете към съдържанието

Какво е размазване в движение? (И как да го използвам за страхотни снимки)

Движение и замъгляване

Размазването в движение често разочарова новите фотографи, които искат остри изображения. Но разбирането на причините за това може също да ви позволи да го контролирате и да го използвате за творчески цели.

Нека научим подробностите за фотографията с размазване в движение и да разберем как да я приложим в различни сценарии.

Какво е размазване в движение?

За разлика от размазването на фона , обективът не е отговорен за причиняването на размазване при движение във фотографията.

Размазване на движението се случва, когато затворът остане отворен за дълго време. Докато камерата завършва експонацията, всяко движение, което сензорът записва, ще се прояви като ивици и светлинни следи .

Обикновено фотографите се опитват да избягват замъгленото движение на всяка цена. Но понякога те могат да го използват, за да предадат действие, подобно на това как карикатуристите чертаят линии, за да покажат, че техните герои се движат.

Още по-добре, фотографите също използват размазване на движението във фотографията, за да създават сюрреалистични сцени. Те използват своите камери, подобно на това, как художниците използват четката си, за да рисуват абстрактни елементи.

Движение и замъгляване
Фотограф Методи Жейнов

Размазване в движение


За да размажете движението, ви е необходима камера с ръчен режим, за да можете да държите отвора отворен за дълго време.

Заснемането на креативно размазване на движението във фотографията също често изисква статив . Използването му, за да поддържа камерата стабилна, ще ви помогне да контролирате замъгляването на изображението.

Обърнете внимание, че не ви трябва статив всеки път. В повечето ситуации стативите са задължителни, но в други са полезни. Ще разгледаме кога да ги използваме и кога не.

При някои размазани снимки скоростта на затвора просто не може да падне достатъчно ниско, за да създаде правилното ниво на размазване, без да преекспонира изображението.

В тези случаи ще ви трябват филтри с неутрална плътност, за да намалите светлината, която влиза в обектива. Това позволява по-дълги експозиции дори при дневна светлина.

Движение и замъгляване
Фотограф Методи Жейнов

Задайте скоростта на затвора, за да създадете умишлено размазване

За да създадете артистично размазване на движението, трябва да настроите скоростта на затвора достатъчно ниска, за да размаже действието в изображението. Не забравяйте, затворът е частта от обектива, която се отваря и затваря, за да експонира изображението.

Всичко, което се движи, докато затворът е отворен, ще се размаже. Бързата скорост на затвора ще замрази действието, докато по -ниската скорост на затвора или по-дългото време на експозиция ще замъглят движението.

Можете да зададете скоростта на затвора за снимки с размазване в движение, като използвате приоритет на затвора или ръчен режим. Първият е по-лесен за учене, а вторият предлага повече контрол.

Най-добрата скорост на затвора за създаване на размазване при движение зависи както от това колко бързо се движи действието, така и от това колко размазване искате. Скоростта на затвора 1/60 често е достатъчна, за да създаде размазване при най-бързите обекти, като спортист или дете, което играе.

Но можете да използвате и по-дълги експонации, за да създадете мечтателни изображения. Например, можете да опитате експозиция за няколко секунди, за да покажете замъгляване на движението във водопад.

За примера по-долу исках максимално замъгляване във водата. Затова използвах статив и скорост на затвора 1/4 сек. Забелязахте ли колко кремообразна изглежда водата?

Фотограф Методи Жейнов

Създаването на умишлено размазване чрез скоростта на затвора често включва експерименти. Ако снимам обект с бързо движение, обикновено започвам с 1/60.

След това ще разгледам кадъра и ще настроя нагоре или надолу оттам. За пейзаж с дълга експозиция често започвам с 20 секунди (ако все още мога да получа подходяща експозиция), след това преглеждам кадъра и настройвам времето оттам.

Въпреки че настройката на скоростта на затвора е от съществено значение за създаването на умишлено, артистично размазване, има какво още да се има предвид. Искате ли да размажете движещия се обект или да размажете фона?

Използвайте панорамиране, за да заснемете размазване в движение

Преднамереното движение на камерата (ICM) включва преместване на камерата в определена посока, за да се създаде размазване. Панорамирането е най-известният пример за това.

Панорама на 82-ия италиански GP в Монца (Снимка: Alessandro Torri Canon EOS 350D с Canon 70-300 f / 4-5.6 IS USM).

За да изпълните панорамен изстрел, всичко, което трябва да направите, е да следвате посоката на движещ се обект с вашия фотоапарат. В повечето ситуации трябва да се движите само хоризонтално. т.е. отляво надясно или обратно.

За да постигнете панорамиране, преместването на камерата не е достатъчно. Трябва да настроите скоростта на затвора на 1/30 от секундата или по-ниска. Ако го направите правилно, обектът ви ще бъде фокусиран и остър. В същото време фонът ще има интензивно размазване в движение.

Фотограф Александър Василев

Дългите телеобективи са най-подходящи за този вид фотография. Те ви позволяват да запълните кадъра с обекта, като същевременно подчертавате размазването на движението.

Можете също да използвате ICM, за да създадете страхотни абстрактни снимки , като тази по-долу.

Можете да получите този вид абстрактно изображение, като използвате филтъра за размазване на движението в Photoshop . Но ефектът може да изглежда по-малко естествен.

Уловете движението на облаците за уникални размазани изображения в движение

Заснемането на облаци е друг начин за добавяне на движение към пейзажни и архитектурни сцени .

Тази техника често изисква използването на филтри с неутрална плътност (ND), за да намалите скоростта на затвора . По този начин вашата камера може да улавя облаците като размазани прахове, докато се движат по сцената.

Новият конгресен център в Монс, Белгия. Olympus OM-D EM-10, използващ обектив 14-42 с B + W ND106 и ND110 филтри, подредени заедно.

На изображението по-горе, движението замъгли подпухналите облаци по време на обедна светлина. I подредени заедно с 10-стоп и 6-стоп ND филтър, за да се постигне 60 секунди експозиция.

Използвайте размазване в движение за нощна пейзажна фотография

Звездите, планетите и галактиките се движат по небето с бързи темпове.

Можете да използвате дълги експозиции, за да създадете звездни и Млечен път.

Фотограф Dave Morrow

а да създадете звездни пътеки, често ще ви е необходима поне скорост на затвора от 15 секунди или повече. Този процес също изисква статив, тъй като искате само някои елементи да бъдат размазани, но не и цялата снимка.

Заснемане на размазване в движение със светлини

Когато движещи се елементи като автомобили се движат по-бързо от времето на експозиция, те изчезват в крайното изображение и оставят следа от светлини.

Булевард де Ватерло през нощта (Брюксел, Белгия). Panasonic Lumix DMC-GF2.

Опитайте да създадете градска въртележка, като уловите преминаващия трафик, оформящ кръгово кръстовище.

Градска въртележка в Place Royale (Брюксел, Белгия). Panasonic DMC-GF2 с обектив Samyang 7,5 f / 3,5 с рибешко око.

Заключение

Размазването предава усещане за движение в неподвижни изображения. Използвайте го, за да нарисувате окото, да добавите интерес или дори да джаз на тъпа фон.

Ако техниките, които току-що ви показахме, все още се чувстват смущаващи, можете да го изпробвате и в Photoshop !