Продължете към съдържанието

Какво ново в Adobe Lightroom 10.0

Adobe пусна Lightroom Classic версия 10.0, въвеждайки разнообразие от подобрения в производителността и нови функции, включително нови контролирани корекции на цветовата степен за сенки, полутонове и акценти.

С новия инструмент за преливане на цветовете Lightroom Classic потребителите могат да контролират цвета поотделно в средни тонове, сенки и светлини или да регулират цвета на цялото ви изображение с глобален контрол. Панелът за преливане на цветовете замества разделеното тониране и предлага допълнителен контрол върху цялостния цвят. В рамките на Color Grading можете да регулирате нюанса, наситеността и яркостта, като преместите точката във всяко цветно колело. Когато правите корекции, ако задържите клавиша Shift или клавиша Command, ограничавате движението на колелото съответно за регулиране на наситеността или нюанса.

Панелът Color Grading включва също плъзгачи Blending и Balance. Плъзгачът за смесване „регулира размера на припокриване между сенките и светлините“. Плъзгачът Balance балансира ефекта на плъзгачите между светлините, средните тонове и сенките. Ако стойността е по-голяма от нула, ефектът от акцентите ще бъде увеличен. Стойност под нулата увеличава ефекта на сенките. Ако искате да пресъздадете ефекта на стария ефект на разделено тонизиране, задайте плъзгача Blending на 100.

Преди няколко седмици Adobe показа кратък поглед към новата функция за цветово преливане. Можете да видите ранния поглед на функцията по-долу.

Lightroom Classic версия 10 включва и подобрения в производителността. Adobe обещава по-бързо редактиране при използване на четки и градиенти, когато е активирано ускорението на GPU. Освен това новата версия осигурява по-бързо превъртане през библиотечната мрежа, папки и колекции, особено за потребители с големи каталози.

Когато използвате изгледите Loupe, Compare и Reference в Lightroom, има подобрен контрол върху нивата на мащабиране с новите опции за мащабиране на Scrubby и Box. Scrubby Zoom може да се използва, докато плъзгате движението си наляво или надясно, докато натискате клавиша Shift. Това е налично само когато е активирано ускорението на GPU. Увеличението на кутията е налично в модулите „Библиотека и разработка“, като натиснете Ctrl в Windows или Command в macOS, докато рисувате поле с курсора. Панелът Navigator също е актуализиран, сега предлага опции Fit / Fill, 100% и Zoom процент (вариращи от 6% до 1600%).

Обобщение на новите функции на Lightroom Classic версия 10.0. Щракнете за уголемяване. Кредит за изображение: Adobe

За потребителите на фотоапарати Canon можете да видите какво снимате в реално време, когато е привързан към Lightroom Classic версия 10. Изгледът на живо на вашата свързана камера ще се появи в нов променящ се прозорец с опции за ориентация. Лентата за връзване включва бутони за управление на фокуса и бутон за автоматично фокусиране. За да научите повече за тази функция, вижте тази статия .

В допълнение към новата подвързана поддръжка, Lightroom Classic 10.0 включва нова поддръжка на камера и профил на обектива. Fujifilm X-S10, Panasonic Lumix S5, Sony A7C и Sony A7S Mark III вече се поддържат. Разнообразни лещи Sigma и лещи Voigtlander имат нова поддръжка в Lightroom Classic 10.0. Можете да видите пълния списък на поддържаните камери и обективи чрез следните връзки: Поддържани камери и поддържани обективи .

Когато актуализирате Lightroom Classic до най-новата версия, ще бъдете подканени да надстроите каталога си. При това нова функция ще ви позволи да контролирате името на вашия каталог. За да научите повече за новите функции в Adobe Lightroom Classic версия 10.0, щракнете тук .