Продължете към съдържанието

Как да защитите фотоапарата си при влажни условия

Когато отивам на много влажни места за фотография, като дъждовни гори и блата, запазването на екипировката на фотоапарата ми защитена от влажността е една от основните ми грижи. Замъгляването на обектива, развитието на гъбички и щетите от вода са рискове за оборудването на вашия фотоапарат в мокра среда. Не е необичайно оборудването да спре да функционира след продължително излагане на влага. В тази статия ще ви разкажа как да се грижите за оборудването на вашия фотоапарат във влажни условия.

Ще повреди ли влагата оборудването ви за фотоапарат?

Самата влажност няма да навреди пряко на фотографското оборудване, но все пак е проблем, с който трябва да се справите. Най-очевидната причина е, че мухълът/гъбичките могат да растат по оборудването ви, особено в обектива ви, ако съхранявате оборудването си във влажни условия за дълги периоди от време.

Друг проблем (по-малко от дългосрочен проблем) е, че вашият обектив или визьор могат да се замъглят, ако навън е много влажно, и за момент да станат неработещи.

Ако предприемате пътуване до влажни региони или ви се налага да използвате оборудването си в дъждовни дни, имате причина да се тревожите за благосъстоянието на вашето оборудване. За щастие има практики, които намаляват риска от проблеми, свързани с влажността.

Замъгляване на камерата и обектива

Представете си, че времето е студено и дъждовно. Имате за фотографска задача да снимате събитие , и вдигате камерата си, за да документирате този момент. Но автофокусът на камерата търси и всичко, което виждате през визьора си, е размазване с нисък контраст. Осъзнавате, че обективът ви се е замъглил. Въпреки че отчаяно изтривате мъглата, тя се връща за секунди – тя също е във вашия обектив. Моментите отминават един след друг и вие неможе да се справите с този досаден проблем.

Повярвайте ми, никога не искате да бъдете в тази ситуация. Понякога въздухът е толкова влажен, че е много трудно да се избегне кондензацията. Нека се опитаме да разберем защо се появява конденз върху лещата ви и какво можете да направите по въпроса.

1. Защо мъглата се кондензира върху лещите на камерата?

Обективът на фотоапарата се замъглява, когато самият обектив е при температура под точката на оросяване на климата. Точката на оросяване е атмосферната температура, при която ще се появи кондензация на повърхността. Колкото повече е влажността във въздуха, толкова по-висока е точката на оросяване и по-голям е рискът от замъгляване на лещите. 

2. Избягвайте големите разлики в температурите

Какво означава това? Ако обектива е стоял достатъчно дълго на студено, при влизането в топла стая, по лещите на обектива се появява конденз, който както отбелязахме по рано е много устойчив. За да избегнем това, е необходимо обектива да се темперира – да изравни температурата с тази в стаята или мястото, където ще снимате. Същия ефект, може да се получи и ако преди работа, обектива е бил в климатизирано помещение и се озовете в топла и влажна среда.

За да избегнете замъгляване, когато напускате климатизирано пространство, можете да държите фотоапарата си в чанта, докато фотоапаратът се загрее до външната температура. След като се адаптирате към околната температура, можете да отворите чантата, защото замъгляването няма да е проблем.

3. Устойчиво замъгляване

Има моменти, когато няма промяна на температурата, но камерата ви може да изглежда замъглена. Според моя опит това се случва, когато се натрупа много вода или в чантата ми за фотоапарат, или още по-лошо, в оборудването ми. В тези случаи изглежда, че изпарението на съществуващата влага във вашето оборудване причинява замъгляването му.

Както всички проблеми със замъгляването, най-добре е да ги предотвратите на първо място. Това може да стане, като просто поддържате оборудването на камерата възможно най-сухо. Ако камерата ви се намокри, оставете я да изсъхне бавно, вместо да я нагрявате. След това винаги има класическият съвет „сложете го в торба с ориз“ (и неговите варианти) за заседнала влага.

Гъбички и мухъл по лещите

Колкото и да е лошо замъгляването на обектива, по-голямото дългосрочно притеснение са гъбичките и мухъла по обектива. След като гъбичките започнат да растат в лещата ви, няма добър начин да отмените щетите. Обикновено е много трудно и скъпо да се ремонтира.

Гъбичките по лещите обикновено изглеждат като бяла подложка, която се разпространява върху стъклото:

Гъбичките, които са особено вредни, могат да направят снимките ви измити и меки. Те също така ще добавят силен отблясък в обектива към вашите снимки в условия на задно осветяване, като например когато слънцето е в кадъра ви.

Най-добре е да предотвратите размножаването на мухъл или гъбички на първо място, като поддържате екипировката на фотоапарата си суха. Това може да е трудно в среда с висока влажност, но не е невъзможно. По-долу са някои съвети как да запазите екипировката си суха.

Съвети за запазване на камерата ви суха на първо място

1. Бъдете запознати с условията

Трябва да бъдете особено внимателни, когато снимате в условията за които вече говорихме. 

При сухи условия водните пръски по фотоапарата може да не е са голяма работа; тези водни капчици ще се изпарят сами бързо. Същото не важи за влажни райони, където водата може да намери дом в кътчетата и пролуките на вашето оборудване и да остане там. Малките капчици като тези са това, което повишава риска от мухъл най-много.

Така че повече от обикновено бъдете внимателни при пръски и дъжд. Дръжте оборудването си в чантата за фотоапарат колкото е възможно повече и избягвайте да сменяте обективите, ако вали или дори в гъста мъгла. Това може да звучи като прекалено внимание, но имайте предвид, че „обикновените“ неща, които бихте направили в сухи райони, могат да доведат до гъбички или мухъл във влажни условия.

2. Използвайте торби и пакети със силикагел

Когато снимам в дъждовен сезон, държа фотоапарата и всеки обектив в отделна торбичка с няколко пакета силикагел сушител. Това поддържа оборудването ми сухо, когато не го използвам, и помага да изсъхне отново след всяка употреба. Идеята е да съхранявате оборудването си в среда с ниска влажност, която изсмуква водата.

Харесвам пакетите силикагел, особено цветноиндикиращия силикагел, който променя цвета си, когато се насити с влага. След като пакетът е наситен, той вече не премахва влагата от въздуха и трябва да бъде заменен (или изсушен отново). Силикагелът, който използвам, може да се използва многократно, ако се суши в микровълнова печка. 

Има някои изсушители, които трябва да избягвате, като изсушаващи соли, защото те започват да се потят, след като се наситят. С други думи, те се превръщат в ликвидна каша – катастрофа в чантата на камерата. Придържайте се към пакетите силикагела.

3. Винаги носете дъждобран

При дъждовно време, носете дъждобран за чантата си за фотоапарат.

Етикети: