Продължете към съдържанието

Как да използвам сива карта за точен баланс на бялото

Каква размер сива карта е най-добра?

Кой размер да купите от множество предлагани на пазара? Моят отговор би бил – зависи.

Ако искате да я използвате, за да направите персонализиран баланс на бялото в камерата, тогава бих предложил малко по-голям, защото трябва да го снимате и да изрежете всичко останало. Това е много трудно да се направи с тези с размер на визитната картичка.

Ако планирате да го използвате само за измерване или да го използвате за цветна корекция в постпродукцията по-късно, тогава можете да се измъкнете с по-малък, който да пасне добре в джоба или чантата на фотоапарата.

Сива карта
Сива карта

Този вид или нещо подобно е чудесен вариант. Той е достатъчно голям за да настроите фотоапарата си и в същото време да е винаги с вас.

Как да използвам сива карта за персонализиран баланс на бялото в камерата

Друга част от този въпрос е защо да се използва сива карта за балансиране на бялото в камерата. Моят отговор е двукратен.

Първо, почти никога не правя персонализиран баланс на бялото в камерата. Трудно е да се направи, забавя фотосесията и ако светлината се промени, трябва да го направите отново така или иначе.

Второ, ако се справяте със смесена ситуация на осветление – като дневна светлина от прозорец и флуоресцентни светлини над главата – тогава да направите персонализиран баланс на бялото в камерата е добро решение за да получите неутрален цвят на вашите изображения. Както вече споменах по-горе – имайте предвид, че ако се отдалечите от прозореца или светлините на улицата се изключат – тогава ще трябва да го направите отново, тъй като цветът ще се измести.

Ако искате да го опитате, ето стъпките. Те са малко по-различни при Canon и Nikon (ако използвате нещо друго като Fuji, Pentax, Olympus и др., Проверете в ръководството си как да направите тази процедура).

За потребители на Canon:
1. Направете снимка на сивата карта – трябва да се уверите, че в кадъра няма НИЩО друго. Не трябва да виждате нищо, освен картата. Ако имате такава без мишена, камерата ви няма да може да се фокусира върху нея, така че превключете на ръчно фокусиране и направете снимката. Трябва да имате нещо, което изглежда така. Ако видите нещо различно от сиво – приближете се!

2. Придвижвайте се през менюто си, докато намерите къде пише „Персонализиран баланс на бялото“ или нещо подобно. След това ще ви помоли да изберете изображение, направете това в следващата стъпка.
3. Изберете изображението на сивата карта, която току-що взехте. Може да ви попита „Използвайте WB данни от това изображение за персонализиран WB“ – изберете OK.

4. Задайте настройката за баланс на бялото на камерата на Потребителски. Това е символ, който прилича на квадрат и два триъгълника.

За потребители на Nikon:
1. В менюто на камерата намерете Баланс на бялото в опциите на менюто за снимане.
2. Превъртете надолу, докато видите настройката PRE (отдолу) и маркирайте това. Той означава Preset и е терминологията на Nikon за персонализиран баланс на бялото.

3. Задръжте натиснат бутона си WB (баланс на бялото) за няколко секунди, докато LED дисплеят мига. Ако вашият модел не прави това, намерете настройката PRE в менюто си и натиснете превключвателя надясно, изберете „Измерване“ и задайте за „Добре“.
4. Направете снимка на сивата карта (следвайте указанията за това по-горе).
5. Приключихте, сега трябва да бъде зададено.

Това е кратката версия как да го направите. Ако камерата ви няма тези настройки, обърнете се към ръководството си или направете бързо търсене в YouTube за думите „персонализиран баланс на бялото“ плюс името и номера на модела на вашата камера. Вероятно има видео, показващо как да го направите с камерата си стъпка по стъпка. Има толкова много вариации и камери, че не мога да ги покажа всички тук за съжаление.

Как да използвам сива карта за измерване

Камерата ви има вграден светломер, който отчита количеството светлина и настройва експонацията (или ви дава информация, за да можете да го направите, ако снимате в ръчен режим). Но понякога става погрешно, например когато снимате бял обект или наистина тъмен. Това е така, защото камерата ви измерва и настройва, за да направи всичко средно или 18% сиво.

Можете да използвате сива карта, за да ви помогне да настроите експонацията в такива ситуации.

Идеално е да използвате тази техника за портрети, използващи естествена светлина, когато осветлението остава постоянно, и обстоятелства, при които имате време да настроите снимката си, да използвате статив и да направите персонализиран баланс на бялото, както е описано по-горе. Не е моментът да използвате сива карта за измерване, когато имате движещ се обект или светлината се променя бързо.

Забележете на снимката над модела, която държи сивата карта пред себе си. Накарайте обекта да ви помогне, като направите това, или го подпрете по някакъв начин. Уверете се, че сивата карта е обърната право към камерата, тъй като понякога най-малкото накланяне или завъртане на една страна може да промени колко светлина се отразява от нея и това ще повлияе на отчитането на експозицията.

Следвайте тези стъпки, за да вземете показанията на измерването:

  1. Настройте камерата си в режим на ръчно снимане. Изберете ISO и блендата, които искате да използвате за своя кадър.
  2. Задайте режим на измерване на фотоапарата на Точно измерване. Това ще позволи на камерата да чете само много малка площ, полезно, ако имате само малка сива карта. Искате само да отчита светлината само от рефлектора, а не цялата сцена.
  3. Задайте фокусната точка на единична и изберете централната. Камерата ви ще измерва същото място, на което фокусира.
  4. Насочете камерата си към сивата карта и натиснете наполовина бутона на затвора, за да отчетете. Поглеждайки във визьора (окото), регулирайте скоростта на затвора, докато не ви даде показание „0“ (нула).
  5. Направете пробен изстрел на модела (или обекта) и сивата карта, подобна на горната. (Ще можете да използвате това и в четвърта част по-долу.)
  6. Прегледайте хистограмата – трябва да имате перфектна експозиция със сивата карта и всички тонове, попадащи в правилните зони. Ако сте заснели само сивата карта, трябва да видите такава като по-долу.

Забележка: ако осветлението ви се промени (стане по-светло или по-тъмно) или добавите рефлектор или запълваща светкавица, ще трябва да измервате и повторите целия процес отново.

Използване на сива карта за корекция на цветовете в постпродукцията

Забележете колко голяма е сивата ми карта на снимката по-горе. Това всъщност е задната страна на капака на моя голям 42-инчов рефлектор. Марката Promaster има това, може и други. Потърсете това като бонус, когато купувате рефлектори.

Ако сте изпълнили горните стъпки и сте включили снимка на сивата си карта и обекта си, можете да направите персонализиран баланс на бялото в постпродукцията. Както Lightroom, така и Photoshop разполагат с инструмент – капкомер, който можете да използвате, за да направите точно това.

Отворете изображението си в Lightroom, Photoshop, Elements.

Тази демонстрация използва Lightoom, така че екраните и инструментите може да изглеждат малко по-различно, ако използвате нещо друго, процесът трябва да бъде подобен.
Отидете до основния панел за редактиране, в Lightroom това е модулът за разработка, първи панел, горе вдясно.
Намерете и кликнете върху инструмента за избор на баланс на бялото .

Това е капкомерът, който виждате кръгъл отдолу.Инструмент за избор на баланс на бялото по избор
Поставете го върху област от вашата сива карта на изображението, както е показано по-долу.

  1. Гледайте миниатюрата на изображението (горе вляво), докато премествате капкомера върху сивата карта. Когато ви изглежда като добър цвят, щракнете там. Lightroom ще неутрализира всеки цвят на мястото, което сте издигнали, което го прави идеално сив.
  2. Настройте плъзгачите Temp and Tint малко според вашите вкусове.
  3. Сега можете да използвате копиране и поставяне или Sync, за да копирате цветовите настройки на това едно изображение върху всички останали снимки, използвани със същата настройка на осветлението.

 Използването на сива карта може да бъде удобно, ако имате време да настроите и направите няколко допълнителни настройки. Ако имате такъв в чантата си или на гърба на вашия рефлектор, изпробвайте някои от тези съвети и ми кажете как протича.