Продължете към съдържанието

Как да овладеем както фотографията при пътуване, така и снимането на филми

За създателите на съдържание възможността за заснемане на снимки и видео може да ви даде повече творческа свобода и възможности.

Независимо дали искате да документирате собствените си приключения, да споделите историите си с другите или да се издържате като създател на съдържание, възможността да снимате както страхотни снимки, така и филми предлага повече творческа свобода.

Едва ли става дума за рецензирано проучване, но когато питаме хората „какво наистина бихте искали да направите с живота си?“, най-честият отговор е „да пътуване по света“ или „да опознаване н различни места и култури“. За нас фотографията и видеографията при пътуване са два от най-интересните и удовлетворяващи начини да уловите красотата и разнообразието на света и да изживеете живот, изпълнен с невероятни преживявания.

Но как да балансирате между двете медии, без да правите компромис с качеството или ефективността? Как да превключвате между заснемането на зашеметяващи снимки и завладяващо движение? Как да редактирате и управлявате файловете си, без да се претоварвате?


В тази статия ще споделим някои съвети и трикове за това как да бъдете едновременно фотограф и видеооператор по време на пътуване, въз основа на собствения ни опит в заснемането на невероятни проекти на всички континенти.

Основни съображения:

Избор на подходяща екипировка и аксесоари
Планиране на снимките и маршрута
Снимане в различни режими и настройкиРедактиране и организиране на файловете
Споделяне и осребряване на работата ви


Избор на подходяща екипировка и аксесоари

Едно от най-големите предизвикателства пред пътуващия фотограф и видеооператор е намирането на подходящо оборудване и аксесоари, които да се справят и с двете задачи. Искате да разполагате с оборудване, което е универсално, надеждно, леко и практично.

Ето някои от основните елементи, които препоръчваме за всеки пътуващ фотограф/видеооператор:

 • Фотоапарат, който може да прави както снимки, така и видеоклипове. На пазара има много фотоапарати, които могат да правят и двете, но някои са по-добри от други. Необходим ви е фотоапарат, който балансира между съвременен сензор с висока разделителна способност, бърза и точна система за автоматично фокусиране, добър динамичен обхват, изнесен екран, вход за микрофон и приличен живот на батерията.
 • Статив, който може да служи за различни цели. Стативът е от съществено значение за стабилизиране на снимките, особено когато снимате определени видеоклипове или дълги експозиции. Въпреки това носенето на пълноразмерен статив може да бъде тромаво и непрактично за пътуване. Ето защо ви предлагаме статив, който е достатъчно голям за системата на фотоапарата, която използвате, и с крака от въглеродни влакна. Някои модели имат сменяема глава, която осигурява опция за видео. Те не са толкова гладки, колкото специалната видео глава, но с част от теглото си са чудесно решение.
 • Стабилизатор, който може да държи камерата ви. Гимбалът е устройство, което използва двигатели и сензори, за да поддържа камерата или смартфона ви стабилни, докато се движите. Той може да ви помогне да създавате плавни и кинематографични видеоклипове, както и таймлапс и хиперлапс. Не всички стабилизатори обаче са съвместими с всички фотоапарати, така че трябва да проверите спецификациите, преди да си купите такъв.
 • Дрон, който може да прави снимки и видеоклипове от въздуха. Дронът е чудесен начин да заснемете уникални перспективи и зашеметяващи пейзажи отвисоко. Не всички дронове обаче са подходящи за пътуване, тъй като някои са твърде големи, твърде тежки или твърде шумни. Освен това трябва да проверите местните закони и разпоредби, преди да летите с дрон в която и да е държава.
 • Раница, която може да побере цялото ви оборудване и аксесоари. Раницата е нещо повече от чанта – тя е вашият мобилен офис и студио. Искате да имате раница, която да предпазва оборудването ви от повреда, кражба или загуба, както и да осигурява лесен достъп и организация. Също така искате да имате раница, която е удобна за носене, издръжлива и стилна. Правилната раница ще направи живота ви много по-лесен, само се уверете, че е с подходящ размер за изискванията на авиокомпаниите за ръчен багаж.

Планиране на снимките и маршрута

Друго предизвикателство пред фотографите и видеооператорите е да планират снимките и маршрута си. Искате да имате ясна представа какво искате да заснемете, къде искате да отидете, кога искате да отидете там и как ще балансирате и приоритизирате своите фото- и видеозаснемания.

Ето някои от стъпките, които следваме, когато планираме снимките и маршрута си:

 • Направете проучване. Преди да отидете където и да било, направете проучване на дестинацията си. Потърсете информация за културата, историята, географията, климата, забележителностите и събитията на мястото, което ще посетите. Можете да използвате източници като пътеводители, блогове, подкастове, видеоклипове и социални медии, за да получите вдъхновение и съвети. Можете също така да използвате инструменти като Google Maps, Google Earth и Google Street View, за да проучите местата и маршрутите.
 • Направете списък на нещата, които трябва да видите и да направите. Въз основа на проучването си направете списък на нещата, които искате да видите и направите във вашата дестинация. Подредете по приоритет най-важните или най-интересните за вас неща и ги групирайте по местоположение, тема или жанр. Снимането при пътуване често означава да направите избор кое място да посетите и кое да пропуснете. Обичаме да определяме приоритетите си, преди да пътуваме.
 • Създайте приблизителен маршрут. Въз основа на списъка си създайте приблизителен маршрут, в който са описани ежедневните ви дейности и цели. Включете времето, мястото, начина на транспортиране и какво целим на всяко място. Това е нещо като ваш личен работен лист. Да си вземете релаксираща почивка е чудесно, но ако целта е да заснемете необикновени снимки и видео, планирането и структурата ще подобрят резултатите ви.
 • Бъдете гъвкави и адаптивни. Да, имайте план, но също така бъдете готови да го пренебрегнете въз основа на уникални и непланирани възможности. Понякога най-добрите кадри са непланираните улавяния. Може да се сблъскате с неочаквани метеорологични условия, които да повлияят на маршрута ви, или да откриете нови хора, места и събития, които могат да бъдат по-добри възможности за снимане. Бъдете готови да коригирате плана си по съответния начин и не се страхувайте да импровизирате или да експериментирате

Снимане в различни режими и настройки

Следващото предизвикателство пред фотографа и видеооператора е да снима в различни режими и настройки. Искате да можете да превключвате между правенето на снимки и видеоклипове бързо и лесно, без да пропускате моменти или да правите компромиси с качеството.

Ето някои от съветите и триковете, които използваме, когато снимаме в различни режими и настройки:

 • Използвайте един и същ фотоапарат за снимки и видеоклипове, вместо да носите два отделни фотоапарата. Това ще ви спести време, място, тегло и неприятности. Можете да използвате един и същ фотоапарат както за снимки, така и за видеоклипове.. Съвременните фотоапарати ще запазят последно използваната от вас индивидуална настройка при снимки и видеоклипове.
 • Използвайте един и същ обектив както за снимки, така и за видеоклипове, вместо да сменяте обектива често. Това ще ви спести време, място, тегло, прах върху сензора и неприятности. Можете да използвате един и същ обектив както за снимки, така и за видеоклипове, като изберете универсален обектив, който може да покрива широк диапазон от фокусни разстояния. Например можете да използвате обектив с увеличение, като 24-70 мм f/2,8 или 16-35 мм f/4; или основен обектив, като 35 мм f/1,8 или 50 мм f/1,4.

Да бъдеш фотограф и видеооператор по време на пътуване е предизвикателство, свързано с допълнителното тегло на оборудването и евентуалното разделяне на приоритетите между заснемането на движението и заснемането на неподвижни обекти, но същевременно създава по-големи възможности за подобряване на представянето на работата ви, голяма стойност за клиентите и съответно по-добри търговски перспективи. Ако постигнете правилния баланс, необикновените преживявания, които водят до невероятно съдържание, ще увеличат перспективите да ви се плаща за това, което обичате.