Продължете към съдържанието

Как да снимаме дъга

Дъгите са рядко срещани по своята същност, защото редица събития трябва да се случват едновременно. Първо, трябва да има влага в небето, така че дъждовен ден или кратък дъжд е първата предпоставка. Второ, слънцето трябва да бъде разположено на хоризонта под нисък ъгъл, около 42 градуса спрямо зрителя. Трето, частта от небето, където е слънцето, трябва да е чиста от облаци и препятствия, докато частта от небето, където ще се появи дъгата, трябва да има непрекъснат дъжд / влага. Когато всички тези условия са изпълнени, слънчевите лъчи ще се пречупят и ще се отразят от водните капчици в небето, създавайки оптичната илюзия, която ние наричаме „дъга“. Когато видите дъга, е естествено да искате да я заснемете. Кой не би искал да улови такава красота, която съдържа пълния цветен спектър, видим за очите ни? И ако се окажете на точното място, дъгата може да направи един обикновен предмет да изглежда наистина необикновен. Дори скучна сцена може да бъде превърната в нещо съвсем различно с пълна дъга на дъгата.

Фотографирането на дъга може да ви изнерви, особено ако нямате подходящите инструменти за работата.       В тази статия ще разгледам процеса на снимане на дъги и ще дам някои съвети как да ги включите във вашите снимки.

Въпреки че всички дъги са оформени по подобен начин и не трябва да се класифицират в различни типове, те могат да се формират в различни условия и могат да се появят частично или изцяло. Например дъгата може да се появи с преки слънчеви лъчи или лъчи, отразяващи се от повърхността на Луната. Известен като „Moonbow“, такъв феномен може да бъде наистина невероятен за заснемане на вашата камера.  Ако условията са правилни и небето е напълно влажно на противоположния участък от източника на светлина, можете да видите пълна дъга, която отива от едната страна на хоризонта до другата. Често пъти такива пълни дъги ще бъдат придружени от вторична дъга, създавайки „двойна дъга“.

Метеорологични условия

Както посочих по-горе, естествените дъги се появяват само когато има влага в атмосферата и слънцето или луната са под ъгъл 42 градуса спрямо зрителя / камерата.  Внимавайте за онези дни, когато част от небето е ясно и част от небето е покрита с тъмни облаци. Погледнете положението на слънцето, определете къде ще се покаже и вижте дали тази част от небето е сравнително ясна. Ако е, тогава се насочете към дъждовната зона и изчакайте слънцето да пробие през облаците. Честно казано, планирането на дъга може да се окаже доста разочароващо, тъй като може би никога няма да я видите от едно място, така че вероятно ще е най-добре да пътувате наоколо в бурен ден, за да видите дали можете да намерите дъга. Когато търсите дъга, уверете се, че гледате в обратната посока на мястото, където е слънцето

Фотографирането в дъжд не е нещо, което трябва да правите, без да разбирате потенциалните рискове за оборудването на вашата камера. Ако вашата камера и обектив не са влагоустойчиви, бих препоръчал да използвате добра защита, за да предотвратите попадането на вода в обектива или фотоапарата. Един прост чадър би бил полезен, но ако трябва да използвате и двете си ръце, тогава няма да ви е лесно да снимате. На пазара има много различни покрития за дъжд. А най-простият метод да защитите вашия фотоапарата е да го увиете в найлонова торбичка.

Намиране на дъга

След като откриете дъга, дори да е с много слаб цвят, е време да изчакате и да се движите около мястото от което се вижда. Някои дъги започват много слабо и могат да придобият много интензивен цвят и форма за няколко минути! Затова извадете камерата си и започнете да снимате, дори ако виждате само частична дъга.

Обективи
Пълните, двойни дъги могат да обхванат голяма площ от сцената, така че бих препоръчал да използвате широкоъгълен обектив, който може да заснеме цялата дъга. 24-милиметров обектив на камера в цял кадър може да заснеме пълна дъга, но няма да е достатъчно широк за двойна дъга. Ако искате да заснемете двойна дъга, бих препоръчал нещо като 16-35 мм обектив. 

Що се отнася до идеалната бленда, за да увеличите дълбочината в кадъра, така че предния план и фонови елементи да изглеждат остри във вашата снимка. Идеалният обхват на f-stop ще бъде между f / 8 и f / 11. Можете да спрете до по-малки отвори като f / 22, но имайте предвид, че дифракцията ще повлияе на общата острота.

Поляризационен филтър

Ако искате наистина да извадите дъгата, използвайте поляризиращ филтър! Да, поляризиращият филтър може да направи огромна разлика в подобряването на цветовете на небето, дъгата и други елементи на преден план / фон. Но внимавайте, когато използвате поляризиращ филтър – нормалното поляризирано положение може да накара дъгата напълно да изчезне, като блокира тези отражения! Затова не използвайте само визьора или задния LCD екран на камерата, когато снимате дъга. Понякога гледайте към небето с очи и ако дъгата изглежда по-жива, вероятно трябва да завъртите филтъра повече.

Статив

Дъгите често се появяват в ситуации с ниска осветеност, което изисква да използвате малки отвори за максимална дълбочина на полето, когато работите с предмети на преден план / обекти. По този начин, стативът би бил съществен инструмент за ефективно улавяне на дъгата, с минимално количество шум. Бих предложил да закупите добър, надежден статив, който ще намали шансовете за получаване на трепване на камерата. 

Композиция

Композицията очевидно е важна при улавяне на дъги. Ако видите пълна дъга, вижте дали можете бързо да намерите интересен предмет, който можете да поставите в центъра на дъгата. Самотно дърво, малка сграда или красив връх на планината биха могли да бъдат отлични кандидати за композиция. Понякога слизането ниско и фотографирането на цветя  също може да сработи добре. Не забравяйте и за типичните правила за композиция – използването на правило на третините, водещи линии и т.н. може да направите сцената да изглежда по-балансирана и интересна.