Продължете към съдържанието

Как да снимаме мълнии и да получим невероятни резултати

Фотографирането на мълнии е опасно хоби. Не всички разбират, че гръмотевичната буря е силно непредсказуема и може да бъде много опасна.

На първо място сигурността!

Преди всичко, не забравяйте да намерите безопасно място за фотографиране на мълнии. Най-добре е да останете вътре в сграда, кола или друго място, което може да Ви защити от пряк удар. Горещо препоръчвам да не снимате мълнии на открито, особено ако наблизо има вода, високи дървета или други структури. Застанете най-малко на 20 метра от вода и високи дървета и избягвайте прекалено изложени места.

Какво оборудване трябва да използвате?

Ако искате да направите много добър кадър на мълния,  имате нужда от DSLR или безогледален фотоапарат и статив.  Уверете се, че камерата ви позволява да задавате ръчни настройки за скоростта на затвора, блендата и ISO. Също така бъдете сигурни, че има опция за RAW файлове, а не само за JPEG.

Друг критичен елемент е стативът. Някои хора имат късмета да направят добра снимка на мълния от ръка, но горещо ви съветвам да използвате статив. Ще трябва да използвате дълга скорост на затвора, за да заснемете добри светкавици и това може да доведе до треперещи снимки, ако нямате статив.

По отношение на лещите, всеки обектив ще работи. Ако искате да заснемете великолепна сцена с големи облаци над главата, широкоъгълен обектив е по-добър от телефото. Широкоъгълните лещи също улесняват фотографирането на светкавици, тъй като не е нужно да правите толкова догадки къде ще бъде мълнията. Това не означава, че теле обектива не може да доведе до страхотни  снимки – напротив, ако светкавиците са в далечината, те ще са за предпочитане.

Има и няколко аксесоара, които може да саполезни за снимане на светкавици. Първо, може да вземете дистанционен спусък или инфрачервено дистанционно, за да правите снимки, без да докосвате камерата си. Дори и със статив, докосването до фотоапарата ви, за да направите снимка, може да внесе известно разклащане на камерата. Второ, помислете дали да вземете добро фенерче – не само да видите пред себе си, но и да „рисувате“ със светлина в предния си план, за да направите сцената да изглежда по-драматична. Трето, вземете със себе си кърпа за лещи, ако вали, една капака може да провали вашия кадър.

И накрая, някои специализирани продукти на пазара могат да изпратят сигнал до вашата камера в момента, в който започне да се появява мълния, като спусъка на камерата, такъв продукт е автоматичния спусък на MIOPS. Все ще трябва да сте малко късметлии със състава си, но поне камерата автоматично прави снимки всеки път, когато възникне силно осветление. Друго предимство е, че можете да се отдалечите от камерата си и да отидете на по-защитено място, докато камерата продължава да прави снимки, сякаш сте точно до нея.

Намиране на добри места за фотография на мълнии

 

Бурите се случват почти навсякъде и могат да се случват често. Това обаче не е трудната част; това, което е трудно, е намирането на място, което да е подходящо за фотография на мълнии. В крайна сметка обикновено ще искате да имате интересен преден план във вашите снимки, вероятно не само гледката през прозореца ви.

 

За да намерите добро място за фотографиране на мълнии, трябва да планирате предварително. Не искате да чакате, докато сте насред буря, за да търсите местоположения, тъй като това може да бъде както опасно, така и загуба на време. Имайте предвид някои добри места в близост до мястото, където живеете, за да можете да пътувате там за момент, когато забележите светкавична фотография. И ако сте на екскурзия, помислете за добри места, за да снимате бури, в случай че започнат да се случват. Целта е да се намери местоположение с добър изглед на голямо количество небе, но и някои детайли на преден план, които ще изглеждат интересни при тъмна светлина (или дори като силует).

 

Отново, не забравяйте да изберете безопасно място, от което можете да направите снимки. Предлагам да защитите вашия фотоапарат от капки дъжд, като поставите върху него парче плат или найлонов плик, покриващ както камерата, така и обектива.

Препоръчителни настройки на камерата

 

Когато сте на място, поставете камерата на статива си и конфигурирайте следните настройки на камерата:

 

Придобийте фокус

Настройте обектива си на ръчен фокус и след това фокусирайте до безкрайност (на далечния хоризонт). Направете пробен кадър и се уверете, че снимката ви изглежда остра на задния LCD дисплей. Имайте предвид, че цифровите камери не винаги могат да придобият фокус, ако е твърде тъмно, поради което препоръчваме да фокусирате ръчно, вместо да използвате системата за автоматично фокусиране. 

Задайте ISO

Задайте ISO на вашия фотоапарат на „базова“ ISO (най-ниска стойност). При повечето камери базовият ISO е някъде от ISO 64 до 200. Повечето камери на Nikon и Canon днес са базови ISO 100.

Задайте режим на камерата на Ръчен

Задайте вашия фотоапарат на пълен ръчен режим. Не бих се доверил на нито един от автоматичните режими на камерата, тъй като периодичните удари на мълния ще озарят зоната и камерата ви може да изложи неправилна експозиция.

Задайте скорост на затвора

По-дългата скорост на затвора (да речем, 5-30 секунди) ще ви даде по-голям шанс да заснемете мълния – може би дори повече от един мълния – във вашето изображение. Въпреки това, той също ще изсветли предния план, така че може да не получите този „драматичен силует“ вид. По-късата скорост на затвора (да речем, 1-3 секунди) означава, че предният план остава много по-тъмен, но затруднява заснемането на снимка с мълния на първо място.

Задайте блендата на обектива

Ако нямате нещо на преден план, започнете с отвор f / 5.6. Ако блендата е твърде широка за дадената бленда и изображението ви изглежда твърде преекспонирано, можете да спрете обектива си до f / 8 и по-малък. Ако обаче е толкова ярко, че сте принудени да използвате изключително малки отвори като f / 16, тогава най-добрият ви залог е да използвате ND филтър, за да намалите количеството светлина, достигащо до вашата камера. В ситуации, когато имате преден план, може да се наложи да използвате малък отвор, за да получите повече дълбочина на полето.

Използвайте светкавичен спусък или интервалометър

Ако имате автоматично задействане при мълния, ще опростите процеса на улавяне на мълния значително, тъй като устройството автоматично ще започне експозицията веднага щом бъде открита мълния. Ако нямате светкавичен спусък, може да помислите да стартирате интервалометъра на камерата си и да снимате непрекъснато.

MIOPS Smart Trigger Сензор за светлина

Проверете вашите изображения

След като получите светкавица в една от снимките си, прегледайте изображението и се уверете, че изглежда правилно. Регулирайте скоростта на затвора на камерата, блендата и ISO, ако е необходимо, за да сте сигурни, че вашето изображение, както и светкавицата са правилно изложени. Това може да отнеме време за експерименти, но с практиката се постигат перфектни резултати.

Bulb режим?

Когато фотографирате светкавици, можете да настроите експозицията си ръчно на няколко секунди в режим M и да не се притеснявате, че камерата ви ще направи твърде дълга експонация, защото, освен ако светкавица не удари по време на тази експозиция, няма да има достатъчно светлина, за да запише полезна информация на сензор.

Освен това, ако има осветени предмети на преден план / фон, можете да зададете експозицията според тези обекти и да изчакате да се появи драматичен удар на мълния в изображението. Въпреки това, ако има твърде много удари на мълния по време на едно излагане, може да получите твърде много светлина и да преекспонирате изображението си. Ако има твърде малко светкавици (или по-слаби), може да получите недоекспонирано изображение. Погледни:

Експозицията при режим Bulb ви позволява да запишете изображението, което сте заснели, по всяко време и да започнете веднага. Това е най-полезно, ако има няколко удара на мълния наведнъж – можете да изберете колко от тях искате да бъдат заснети в едно изображение и по този начин да избегнете прекомерно осветяване. Освен това, ако има светкавици навсякъде около вас, всъщност можете да опитате да промените кадъра си след светкавица и да опитате да уловите повече светкавици около вас в едно изображение.

Единственият недостатък на това е, че показалецът ви може да се умори да държи спусъка на затвора, ако правите много продължителни експозиции, но доброто изображение си заслужава, нали?

Съвети за композиция

Докато композирате снимката, не забравяйте да покриете повече небе от предния си план / фон. Може да не изглежда много добре във визьора, но след като светкавицата удари, обектът ви се превръща в мълния.

По време на силни гръмотевични бури мълнията ще покрие по-голямата част от картината и това е точно това, което искате. Бих казал, че 60-80% от небето и 20-40% от земята вероятно са безопасен залог.

Никога не знаете къде ще се появи мълния в кадъра, така че е добра идея да композирате снимките си по-широко от нормалното, за да можете да изрежете перфектната композиция по-късно. Ужасно е усещането да заснемете невероятна снимка с перфектния мълниеносен болт … когато мълнията е  изрязана от снимката. Подарете си композиционен свободен ход, като снимате с малко по-широк обектив и включите малко допълнително небе във вашата снимка.

Експериментирайте!

Използвайте дълъг обектив, за да дадете по-подробно увеличение на самия удар на мълния, ако бурята е по-далеч. Можете също да използвате обектив с рибно око за забавна перспектива – поставете камерата си на статив, насочете я нагоре и заснемете много светкавици в едно изображение.

Използвайте каквото и оборудване да имате и експериментирайте! Само в случай, че се чудите, можете да снимате светкавици също толкова добре, като използвате обикновена камера, стига да има налично ръчно управление. Просто задайте ISO на основна настройка, затворете блендата до f / 5.6-f / 11 (коригирайте, ако е необходимо), фокусирайте се върху нещо разумно далеч (изключете AF, ако е възможно, или просто натиснете бутона на затвора наполовина натиснат). 

Бъдете търпеливи и правете много снимки

Фотографията на мълнии може да изисква да правите много снимки- насочите обектива си на  място в което предполагате, че ще има светкавица, като само се надявате, че мълнията ще удари точно там. Дори и с автоматичен спусък, може да правите десетки снимки подред по време на една и съща буря, с точно същата композиция. Понякога може да се върнете у дома с празни ръце само заради лош късмет! Просто бъдете търпеливи и продължете да правите снимки в последователност. Никога не знаеш коя от тях ще се окаже перфектна.

 

Надяваме се, че това ръководство ви даде добро разбиране как да снимате мълнии и да сте в безопасност, докато правите снимки! Успех и ни уведомете по-долу, ако имате въпроси.