Продължете към съдържанието

Макро фотография от Александър Василев

Александър Василев разказва за страстта си по макро фотографията.

Макро фотографията е един доста по-различен от стандартната фотография стил. Тя ни представя нещата от съвсем различна гледна точка, особено, когато снимаме насекоми. Пренася ни в един коренно различен свят. Свят, който ни показва как толкова малко същество е създадено по толкова интересен, перфектен и симетричен от природата начин.

Как се запали по макро фотографията?

Преди много години, още като бях ученик и тепърва навлизаха така наречените смартфони, мечта ми беше родителите ми да ми купят такъв и на мен. Когато дойде този щастлив за мен момент, първото и единствено нещо, което гледах, беше този телефон да има хубава камера.  От там започна и страстта ми към детайлната фотография. Винаги снимах предметите отблизо. Било то пепел от цигари, камъчета, трева, пръст и всичко за което се сетите. Доставяше ми голямо удоволствие да виждам нещата по начин, по който човешкото око не може да ги види. И така всеки следващ мой телефон беше с все по-хубава и по-хубава камера и снимките, които правих започваха да стават все по чисти и детайлни, което ми доставяше огромно удоволствие, но въпреки това знаех, че не това е максимума, който исках да извлека от макро фотография.

От къде се вдъхнови?

Гледах научно-популярни филми за насекоми и се чудех и удивявах на това, как успяват да ни представят това малко нещо по начин, по който дори и не сме си представяли, че може да изглежда. Това беше момента, в който си казах: „Искам и аз“! Искам да покажа на хората, които дори не са си и представяли, как изглеждат всички тези  „бръмчащи“, „жужащи“ и „пълзящи“ малки „гадинки“. И така до един ден, в който из социалните мрежи попаднах съвсем случайно на точно такава снимка и останах изумен. Можеше да се види всяко едно косъмче, всяка една от клетките на окото на  насекомото. Започнах да търся информация за това как се случват нещата. Какво трябва да направя, за да мога и аз да правя такива снимки. Е намерих начин. Започнах първо с телефона си и с помощта на една малка леща от стара видеокамера. Понатрупах малко опит и реших да вложа малко пари и да си закупя фотоапарат и стара микроскопска леща, с която вече резултатите започнаха да стават доста по-професионални.

Хубавото на макро фотография е, че не се изисква да имате студио, да търсите модели, гримьори, облекла и прочие. Може да се практикува по всяко време, тъй като вашите модели са навсякъде около вас. Излизате зад блока и там можете да си намерите поне 10 такива. Може да се практикува както в домашни условия, така и в естествения хабитат на тези малки същества. Представям ви и няколко любими за мен кадри.

https://www.facebook.com/AleksandarVasilevPhotography