Продължете към съдържанието

Основни съвети за пейзажна фотография

пейзажна фотография

Какво прави пейзажните изображения толкова красиви? Вярвате или не, това е повече от онези спиращи дъха залези или живи цветни дървета.  В тази статия ще научите защо смартфоните и компактните цифрови фотоапарати често не оправдават очакванията за красотата на пейзажа и какво можете да направите, за да създадете същите зашеметяващи пейзажни снимки, които обикновено виждате онлайн или във фото галерии.

Както при всяка друга фотографска ниша , заснемането на страхотни пейзажни снимки включва влагане на много мисли във вашия кадър, преди действително да щракнете копчето. Ето стъпките, които ще трябва да предприемете, за да подобрите вашата пейзажна фотография.

Използвайте добра камера

Идеалните камери, които можете да използвате за заснемане на пейзажи – и то много – са DSLR и без огледални камери. Докато най-развитите днес камери за смартфони са в състояние да създадат доста хубави пейзажни снимки, те все още не са достигнали качеството на професионалните камери.

Това, което прави DSLR и безогледалните камери добри за пейзажна фотография, освен по-големите и по-усъвършенствани сензори, които произвеждат изображения с по-високо качество, е, че те имат повече настройки, които ви позволяват да персонализирате изцяло експозицията на вашите снимки (повече за това по-късно). 

На пазара има и много достъпни камери за входно ниво, ако все още нямате такава. Но за най-добри резултати изберете камера с пълен кадър с 35-милиметров сензор. По този начин ще получите възможно най-широк изглед с вашите лещи.

Оборудвайте се с добър обектив

Сдвоете фотоапарата си със съвместим обектив, оптимизиран за снимане на пейзажи. Ще ви трябва широкоъгълен обектив, който предлага по-широка перспектива и следователно улавя по-голяма част от сцената. Широкоъгълните лещи имат по-малки номера на фокусно разстояние (35 mm и по-долу). Но запалените пейзажни фотографи обикновено използват по-къси от 24 мм (ултраширок ъгъл на обектива).

Използването на обективи, по-къси от 24 мм, ще ви даде още по-широки и понякога изкривени гледки, които някои фотографи не харесват, така че е най-добре да проверите как даден обектив работи за вас и камерата ви. 

Инвестирайте в добър статив

Много пейзажни фотографи снимат от ръка, мислейки, че техните изображения изглеждат достатъчно остри, само за да бъдат разочаровани, след като се увеличат по-малките детайли. Следователно, едно от най-важните съоръжения, от които ще се нуждаете за пейзажна фотография, е статив. Те помагат да се сведе до минимум разклащането на камерата, за да не получите размазани снимки, особено при използване на по-ниски скорости на затвора.

Но не купувайте просто евтин статив. Що се отнася до този тип съоръжения за фотография, ще искате да вземете най-добрия статив за вашите нужди – той трябва да бъде достатъчно здрав и стабилен, за да поддържа камерата ви дори при ветровити условия, но лек, така че няма да бъде в тежест при пътуване .

Друго нещо, което ще трябва да запомните, е, че не винаги ще можете да го подпирате на плоски повърхности, когато снимате на открито. Ще откриете, че понякога ще трябва да го поставите върху скали или мека трева, така че потърсете статив с шипове и гумени накрайници

Научете за основите на ръчната експозиция

Тук идва един от най-важните съвети, които някога ще научите за пейзажната фотография – и фотографията като цяло. С вашия DSLR или безогледален фотоапарат в ръчен режим се запознайте с триъгълника на експозицията: затвор, бленда и ISO . Всеки от тях се измерва с цифрова стойност и влияе върху количеството светлина, което влиза в обектива.

Ето основните описания за всеки:

  • Скорост на затвора – Определя колко бързо или бавно се затваря затворът, за да приключи заснемането на изображението след щракване върху бутона на затвора.
  • Диафрагма – Теоретичната стойност, изразена като f-число или „стоп“, за да се определи размерът на отвора на ириса на лещата, регулирайки количеството светлина, което влиза в обектива и влияещо на дълбочината на полето.
  • ISO Level – Измерва чувствителността на камерата към наличната светлина.

Камерата ви позволява да изберете всеки от тях и правилната комбинация ще ви помогне да получите правилната експозиция на изображението. Така че независимо дали правите снимки през деня или се надявате да получите ефектни нощни снимки на града, най-накрая ще можете да получите правилните настройки, след като разберете как тези три показателя работят и си влияят един на друг.

Добро осветление

Благодарение на вашата камера имате повече свобода да снимате при различни условия на осветление. Независимо от това, слънцето ще бъде основният ви източник на светлина, така че ще трябва да планирате снимките си, когато светлината не е прекалено сурова, тъй като финото, разсеяно осветление помага да се разкрият истинските тонове на цветовете и снимките ви да изглеждат по-естествени.

Пейзажните фотографи обикновено снимат през златните часове (веднага след изгрев и преди залез), за да получат красиви комбинации от синьо и оранжево в небето. Предлагаме ви да отделите време, за да разберете характеристиките на осветлението, което ще получите при снимане през различно време на деня, за да можете да планирате съответно вашето снимане.

Опитайте различни филтри

Има два вида филтри, които пейзажните фотографи обикновено използват, за да подобрят своите изображения. Единият е поляризиращият филтър, който управлява отраженията, потиска отблясъците и затъмнява небето до тъмно синьо, за да накара облаците да изскочат. Другият е филтърът с неутрална плътност, който филтрира определено количество светлина от влизането в обектива, за да позволи използването на по-ниски скорости на затвора, по-широки отвори и / или по-високи нива на ISO, без да преекспонира изображението.

Поляризиращите филтри моментално подобряват цветовете и цялостния вид на вашите пейзажни снимки. Филтърът ND може да се наложи да свикне, за да го използва по най-добрия начин за често срещани техники за пейзажна фотография. Ако имате бюджет, предлагаме първо да вземете кръговия поляризатор и след това да се снабдите с ND филтър, за да се насладите на ефектите на замъгляване на движението и да уловите тези кадифено гладки потоци.

Използвайте дистанционен спусък

Аксесоар, който много начинаещи пейзажни фотография подценяват. Ние ви съветваме, да добавите това към оборудването си. Всеки път, когато не можете да използвате бърза скорост на затвора, той ще ви е необходим . Това малко дистанционно или кабелно устройство за управление се свързва с камерата, така че не е нужно да докосвате камерата и да рискувате да размажете изображенията си, когато щракнете върху затвора по време на дълги експозиции.

Създайте смисъл на кадъра

Най-добрият професионален съвет за пейзажна фотография, който някога ще получите, е да обърнете внимание на композицията на изображението си. За щастие има няколко композиционни техники и правила, които можете да следвате (и от време на време да нарушавате), за да сте сигурни, че ще получите изображение, което ще предизвика интереса на вашите зрители и ще предаде вашето желано послание.

Някои от най-често срещаните техники включват опростяване, установяване на правилната ориентация на изображението за вашата сцена, спазването на Правилото на третините , използването на водещи линии и включване на баланс във вашите изображения . След като свикнете с тях, вашите снимки ще бъдат забележимо по-добри и по-завладяващи.

Снимайте в RAW

За още по-добри резултати снимайте в RAW формат на изображението, отколкото в обичайния JPEG. RAW снимките запазват цялата информация за изображенията и ви помагат да заснемате изображения с по-високо качество. Междувременно JPEG компресира файловете, което води до по-малко данни за изображения. Ще искате да имате RAW файлове, които са по-лесни за редактиране за подобрения на цветовете, корекции на баланса на бялото и други необходими цифрови настройки, докато получите желаните резултати.

Бъдете креативни

Ако сте склонни да снимате същите места и пейзажи като всички останали, тогава вероятно ще имате същата снимка като всички останали. И така, как да отделите снимките си? Освен заснемането с правилна експозиция и осигуряването на рязкост и замъгленост на всички правилни места, единственото нещо, което ще направи снимката ви да се откроява, е вашата креативност. Вместо просто да заснемете сцената пред себе си, помислете за начини да разкажете история или да намерите начин да предоставите различно визуално изживяване. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да създадете по-завладяващи (и уникални) пейзажни снимки:

  • Включете зашеметяващи водни отражения 
  • Добавете човешки елемент
  • Правете панорамни снимки 
  • Снимайте при по-малко от идеалните метеорологични условия
  • Експериментирайте с инфрачервени филтри

След това обработете вашите изображения

Програмите за последваща обработка на изображения като Adobe Photoshop и Lightroom обикновено се използват за редактиране на снимки на професионално ниво. Можете да ги използвате, за да импортирате вашите RAW изображения и да правите всякакви редакции на вашите снимки. Ако не сте вещи в редактирането на снимки, има много онлайн уроци за редактиране и манипулиране на снимки. Имаме и урок, който ще ви помогне да научите някои основни стъпки за редактиране на снимки, които всички начинаещи трябва да знаят.

Разгледайте и подобрете

Можете да научите всеки стил на фотография с подходящите инструменти и образователни ресурси. С тези съвети ще можете да практикувате пейзажна фотография и да спечелите повече опит.

Но не спирайте дотук – предизвикайте се да смесите пейзажната фотография с други стилове. Използвайте някои от тези съвети, за да се опитате в други ниши. Както при всеки вид изкуство, фотографията е непрекъснато учебно изживяване. Ще ви даде нов чифт очи, за да видите и оцените света по съвсем различен начин.