Продължете към съдържанието

12 най-добри съвета за продуктова фотография за начинаещи

Правенето на снимки на продукти може да не изглежда толкова предизвикателно, колкото други ниши за фотография. Но продуктовата фотография не е толкова проста, колкото изглежда!

Една добра продуктова снимка трябва да привлече вниманието на зрителя и да го мотивира да закупи продукта.

Продуктовата фотография може да бъде забавно начинание. Той издига творчеството ви към нови висоти.

В тази статия сме събрали 12 съвета как да подобрите снимките на продуктите си!

1. Изберете правилната бленда
Важно е да използвате правилната бленда за вашето изображение, когато снимате продукти. Разбира се, това важи и за всяка друга ниша. И все пак много хора не са достатъчно внимателни с настройките си.

За лайфстайл снимки, включващи продукт и модел или друг обект, дръжте блендата около f/2.8. Това позволява на продукта и на вторичния обект да бъдат на фокус. И фонът не надделява над изображението.

Ключът е да привлечете аудиторията си към продукта, а не към допълнителните елементи в изображението.

Има два често срещани типа продуктова фотография: лайфстайл и студийна.

За снимки в стила на живот на продуктите, най-широката бленда (най-ниско f-stop) е най-добра. Това гарантира, че продуктът е център на внимание. Всичко останало трябва да се смеси в кремообразно боке. Уверете се, че снимате достатъчно далеч от продукта. Това ще ви помогне да създадете по-силна дълбочина на полето, за да отделите продукта от фона.

Но когато снимате в студио, не е нужно да се притеснявате, че разсейването ще се появи на заден план. Това ви позволява да зададете по-тясна бленда, за да запазите максимално фокуса на продукта. По този начин нито един от детайлите на продукта не се губи в малката дълбочина на рязкост!

Вашето осветление е това, което ще отдели обекта от стената на студиото. Внимавайте за скоростта на затвора поради синхронизирането на светкавицата. Ако скоростта на затвора е по-голяма от 1/200 s, вашата светкавица няма да може да освети цялата снимка. В крайна сметка ще получите полутъмна картина. Или намалете ISO, или стеснете блендата в зависимост от мощността на светкавицата. Това ще поддържа скоростта на затвора достатъчно ниска, без да преекспонирате изображението.

2. Използвайте телеобектив
Искате да сте сигурни, че вашият продукт не е изкривен по никакъв начин. Широкоъгълните лещи и обективите за ефекти могат да развалят пропорциите на обектите в изображението. При продуктовата фотография вашите изображения трябва да представят точно продукта под ръка. В противен случай можете да срещнете проблеми с клиентите си.

 

По-късите телеобективи са обективи, които са най-близо в перспектива до човешкото око. Те не причиняват никаква форма на погрешно представяне или промяна в темата. Също така е полезно да използвате макрообектив, за да се доближите до обекта при продуктова фотография.

Най-доброто фокусно разстояние за снимки на продукти е 100 mm, като всяко фокусно разстояние между 85 mm и 145 mm също е подходящо.

3. Как да осветите снимки на продукти
Ключът към осветлението на продуктовото студио е да се уверите, че продуктът е отделен от фона и е равномерно осветен.

Трябва също да обърнете внимание на използването на мека светлина при продуктова фотография. Светлинните модификатори, например, софтбоксове и рефлектори, могат да ви помогнат да постигнете това студио и естествено осветление. Това е така, защото трябва да постигнете равномерни условия на осветление. В противен случай резките сенки могат да замъглят елементи от вашия продукт.

Има комплекти за продуктова фотография, които помагат при осветлението, като лайтбоксове. Те ви помагат да осветите равномерно обекта.

Винаги искате да разпръснете студийното осветление. Това гарантира равномерно разпределение на осветлението върху и около вашия продукт, вместо да излъчва преекспонирани горещи точки в изображението.

Сенките и горещите точки са нелицеприятни и трудно се ретушират. Освен това ще имате по-лесно време да намерите правилния баланс на бялото, ако използвате мека светлина.

4. Вдъхновете се от други фотографи
Вдъхновете се от изображения, които привличат вниманието ви. Проучете снимките и забележете елементи, които правят снимките изключителни. Това може да бъде определен фон, интересен ъгъл на осветление или уникален начин на редактиране. Когато правите свои собствени снимки, опитайте се да поставите някои от тези елементи в собствената си работа.

Но бъдете внимателни, тъй като поемането на вдъхновение не означава копиране на стила на някой друг. Вместо това експериментирайте с различни елементи, за да създадете уникален стил и да се усъвършенствате като фотограф.

 

5. Използвайте парче хартия, за да се отървете от линията на хоризонта
Вземете по-голямо парче хартия, огънете го на линията на хоризонта и го залепете за стената и пода. Това ви помага да постигнете безпроблемен вид. Това е необходимо, особено за фотографията в електронната търговия, където трябва да имате продукт на плътен бял фон.

6. Експериментирайте със стилизиране
Дори когато снимате нещо неодушевено, трябва да си поиграете с вашата фотография. Това е моментът да си играете със стила, защото е по-лесно, отколкото с хората.

Опитайте да използвате различни аксесоари и фонове, които отговарят на идеята на продукта, например можете да заснемете плоска снимка. Не забравяйте да създадете естетически приятна атмосфера.

7. Измислете нови идеи за продажба на продукта
Повечето търговци ще ви кажат, че ключът към продажбата на продукт е продажбата на идеята за продукта. Свържете продукта с привлекателен начин на живот. Покажете колко по-удобен може да бъде животът с продукта. Или докажете колко важен е продуктът за конкретен интерес. Историята на продукта ще го продава по-добре от всичко.

Като фотографи, ние сме натоварени със задачата да създадем историята, атмосферата и света, в който ще бъде продуктът. Като такъв, опитайте се да уловите възможно най-много история във вашия кадър. Това е мястото, където вашата креативност и визия ще блестят.

8. Не претрупвайте комплекта
Избягвайте да правите изображението си твърде натоварено и разсейващо с твърде много елементи в него. Не забравяйте, че вашата цел е да продадете продукта.

Поддържайте фона прост, с един или два плътни цвята или фини шарки. Уверете се, че нямате нищо на снимката, което не е уместно или не добавя никаква стойност. Опитайте се да държите продукта в центъра на вниманието, независимо дали става дума за композиция или интелигентно осветление.

За студийни снимки трябва да ограничите броя на елементите само до продукта и един или два реквизита. За лайфстайл продуктова фотография препоръчваме да се фокусирате само върху модела. Избягвайте всякакви разсейвания във фонов режим. Можете също така да практикувате правилата на минималистичния стил.

9. Уверете се, че цветовете ви имат естествени тонове
Използването на телеобектив избягва изкривяването на продукта, а запазването на цветовете е също толкова важно. Това е от основно значение за продуктовата фотография, която се съсредоточава върху цвета, като например дрехите.

Ако вашата снимка промени цветовете, това може да причини голям проблем при продажбата на продукта. Това може да доведе до недоволство както от страна на бизнеса, така и от страна на клиента.

Представете си, че поръчвате светлосини дънкови дънки, защото цветът ви е харесал онлайн, но това, което сте получили, е съвсем различно. За да избегнете това, можете да помолите клиента да ви изпрати цветни мостри или стойности на Pantone за точния цвят, който желае.

За да сте сигурни, че цветовете ви са правилни, проверете дали осветлението, което използвате, не е оцветено по никакъв начин. Белите фотографски крушки са най-добри, както и облачният ден на открито. Трябва да обърнете внимание и на баланса на бялото.

При последваща обработка можете да редактирате цветовете, за да опитате да съвпадате с продукта в реалния живот. След като експортирате изображението, проверете снимката на различни устройства. Вижте как се променя цветът на различни екрани. Проверете снимките на вашия компютър, телефон и таблет, ако е възможно. Можете също да избегнете изкривени цветове, ако редовно калибрирате монитора си.

10. Използвайте теорията на цветовете, за да повлияете на вашите зрители
За снимките на лайфстайл продукти теорията на цветовете е от ключово значение за привличането на правилните клиенти. Това е изследването на това как цветовете влияят на човешката психология. Най-общо казано, определени цветове или цветови комбинации извеждат конкретна идея, емоция или характеристика на човек.

Изучаването и разбирането на теорията на цветовете може да ви помогне да създавате по-визуално привлекателни снимки. Ще можете да се възползвате от цветовете, за да повлияете на това как вашите зрители реагират на снимка.

При продуктовата фотография цветът може да помогне за привличане на клиента. Ето едно бързо обяснение.

Ако издърпате цветно колело, можете да използвате четири вида цветови комбинации във вашата продуктова фотография.

1. Допълнителни
С допълващия подход изберете цветове един срещу друг. Това създава драматична и динамична цветова палитра във вашето изображение с много контраст.

2. Разделяне комплементарно
Това е като безплатния вид, но е малко по-лесно за постигане и по-малко смело. След като изберете два противоположни основни цвята, използвайте и два съседни цвята спрямо първоначалните.

3. Триада
Този подход използва цветове, равномерно разположени около цветното колело. Това прави много живи цветни мостри, които са склонни да привличат окото и крещящи.

4. Аналогично
Аналогичният подход използва цветове точно един до друг. Използването на цветове толкова близо един до друг създава усещане за комфорт и природа.

11. Избягвайте случайни отражения
Не искате странно отражение върху вашия продукт! Това е една от най-честите грешки, които фотографите на нови продукти правят. Обърнете внимание на това как вашето осветление или дори вие самите се отразяват в продукта.

Или използвайте отражението и го включете в изображението или премахнете отражението напълно.

Най-добрият начин да премахнете отражение е да изместите позицията си, за да не улавяте отражението. Можете също да го премахнете по време на последваща обработка. Например, ако снимате отразяващи продукти, можете да поставите черна дъска от пяна на огледалната сцена, за да избегнете отражение.

12. Опитайте на различни места
Студийните снимки и лайфстайл снимките са най-често срещаните в продуктовата фотография. Но можете да намерите и фотографи, които обичат да мислят извън рамката.

Използвайте природата: Това може да бъде гора, плаж или дори ваша собствена градина. Някои продукти се справят добре с природата като фон, особено ако цветовете съвпадат с тоновете на природата. Природата също предизвиква силни емоции у хората. Така снимките ви ще привлекат вниманието на публиката.

Използвайте домашни настройки: Някои продукти, например предмети за бита, се справят отлично в домашна среда. Те продават идеята за комфорт и карат зрителя да се замисли дали ще има нужда от определени продукти в собствения си дом.

Имайте предвид, че посочените по-горе съвети са насоки, а не строги правила, които да следвате. Въведете свои собствени уникални идеи, за да се откроите от тълпата. Не се страхувайте да експериментирате с различни настройки и идеи, когато имате възможност!

Заключение
Продуктовата фотография е ниша, която използва специфични техники, за да направи продуктите да изглеждат възможно най-привлекателни. Трябва да обърнете голямо внимание на вашето осветление, фон и разположение на продукта.

Надяваме се, че нашите съвети са ви помогнали да започнете кариерата си в продуктовата фотография!