Продължете към съдържанието

6-те основи за правене на добри снимки

Фотографията е красив начин да изразим себе си.
Това е процес, който в крайна сметка трябва да ни направи по-креативни и по-щастливи. Приет с правилния подход, той определено може да ни донесе много удовлетворения.

Ето кратък списък на това, което според мен е самата основа за правенето на красиви снимки.

A Langur Monkey is jumping away from the guardian of Savitri Temple near Pushkar in India. Photo by Lorenz Berna.

1. Бъдете винаги бдителни

Всичко, което искаме да постигнем в живота, изисква определена степен на концентрация. Същото, когато излизаме да правим снимки с нашата камера / смартфон. Трябва да изключим вътрешното си отвличане на вниманието и да влезем в нещо като „режим Zen“.
Повишете бдителността си и бъдете напълно наясно. Опитайте се да станете активен наблюдател и се обучете да бъдете много отзивчиви и решителни, за да не пропуснете нито една добра възможност!

Gurjung Village, Himalaya, Nepal. One years old Anuj is enjoying the time with the 93 years old grandmother. Photo by Lorenz Berna

2. Поставете повече сърце и по-малко глава

Колкото повече мислим, толкова повече губим автентичната си същност.
Искаме фотографията да ни направи позитивни и по-щастливи хора, така че нека не я интелектуализираме твърде много!
Разделете настройки, техники и каквото и да казват експерти и други за това как и каква да бъде снимката. Изпразнете главата си от кондициониране и започнете да „усещате“. Почувствайте гласа си, истинската си фотография. Само по този начин вашите снимки ще отразяват истинската ви същност, вашето уникално докосване. Те ще отразяват кой сте като човек, отколкото като техник.

3. Композиция: изкуството на редукцията

За да създадем добри композиции, трябва да се научим да намаляваме елементите на разсейване в кадъра. Това означава да изберем обекти, форми и цветове, които да ни помогнат да създадем хармонично изображение.
Най-простият състав е, толкова повече се набляга на обекта.
Всъщност това го подсилва много, за да бъде поставен в изчистен и минималистичен състав.

4. Закръгленост и извивки

Ако можете да добавите криви във вашите снимки, направете го и го направете!
Кривите са дори по-динамични от диагоналите.
Използвайте извити линии, за да насочите очите на зрителя в кадъра. Всъщност това е много ефективен начин за създаване на мощни снимки.

A fishermen team pulling the fishing nets toward the beach of Kovalam in Kerala, India. Photo by Lorenz Berna

5. Динамичност

Динамичността е активност, енергичност, енергия.
Снимка с тези качества ще се получи интересна и не скучна за зрителя.
Добавянето на диагонални линии в сцена е друг наистина ефективен начин за увеличаване на динамичността и укрепване на вашите снимки.

A Tibetan woman is praying envelope by the smoke of offered incense. The Mala in the hands is used for keeping count while mentally repeating a mantra, a prayer, or the name of a deity. This practice is known in Sanskrit as japa mala. Photo by Lorenz Berna

6. Светлина

Цветът, качеството и посоката на светлината са ключовите фактори.
След като бъдат разбрани, те отварят безкрайни творчески възможности за фотографите.
Познаването на светлината ни позволява предварително да визуализираме нейния ефект върху даден обект и да извлечем най-доброто от нея.

Светлината сама по себе си има способността да трансформира обикновения обект или сцена в нещо вълшебно и необикновено. Със сигурност е един от най-важните, ако не и най-важният елемент за овладяване, ако искаме да направим красиви кадри.

Снимки и текст от Лоренц Берна