Продължете към съдържанието

Canon EOS R6 Ревю

За кого е?
Основната цел на EOS R6 са сериозни ентусиасти и професионални фотографи на сватби и събития, които работят в предизвикателна среда с ниска осветеност и трябва да записват както снимки, така и 4K видеоклипове. Уплътнението, устойчиво на прах и пръски плюс вградената стабилизация, която може да работи с определени обективи, за да осигури до осем стопа на корекция на трептенето, също ще го направи идеален за фотографи на спортни и диви животни.

Тези фотографи могат да се възползват и от усъвършенстваната система за автоматично фокусиране Dual Pixel CMOS AF II, която се споделя с EOS R5 и е много ефективна при лошо осветени или нискоконтрастни условия на снимане. EOS R6 обаче е първата EOS камера, способна да фокусира автоматично при нива на осветеност до -6.5EV.

С R5 се споделя и процесорът DIGIC X, който позволява на двете камери да поддържат непрекъснато снимане с до 20 кадъра / секунда (fps) с електронния затвор или 12 fps с механичния затвор. И двете камери предлагат едни и същи файлови формати, като JPEG, HEIF и CR3.RAW на Canon са на разположение за заснемане на неподвижни изображения и MP4 за филмови клипове. 10-битовият вътрешен запис на Canon Log е достъпен за филми.

Основните разлики между R6 и по-скъпия му брат са посочени в таблицата по-долу.

EOS-R5EOS-R6
Megapixels4520.1
ISO Speed (Images)100–51200100–102400
Movie Recording Size8K 30p
Up to 4K 120p
Up to 4K 60p
AF brightness range-6 to +20 EV-6.5 to +20EV
Electronic ViewfinderResolution5.76 million dots3.69 million dots
Mechanical shutter rating500,000 cycles300,000 cycles
Dual Card SlotsYes (1x CF express, 1x SD)Yes (2x SD)
Buffer capacitySD card: JPEG – 190 / RAW – 87
CFexpress: JPEG – 190 / RAW – 180
Standard SD: JPEG – >1000; RAW – 110
High-speed UHS-II SD: JPEG – >1000; RAW 240
LCD Screen Size3.2-inch3.0-inch
LCD Screen Resolution2.1 million dots1.62 million dots
Top LCD ScreenYesNo
Remote control portN3 wired remote portE3 cable connector
PC sync portYesNo
Wi-Fi/BluetoothYes (5 GHz)/YesYes (2.4 GHz)/Yes
Voice memoYesNo
Weather sealing5-D class6-D class
Dimensions138.5 x 97.5 x 88.0138.4 x 97.5 x 88.4
Weight (inc battery)738g680g

Конструкция и ергономия
Физически EOS R6 е доста подобен на по-скъпия си брат със същия огледално-рефлексен дизайн и относително дълбоко сцепление и същото матово черно покритие. Предният му панел е практически идентичен с R5, като единствените бутони са за освобождаване на обектива и визуализация на дълбочината на полето.


Изглед отпред на корпуса на EOS R6 без монтиран обектив. (Източник: Canon.)

Той има същата лампа за автоматично подпомагане / самоснимачка / дистанционно управление между горната част на ръкохватката и корпуса на EVF и същия отвор за микрофон и сензор за дистанционно управление, невидимо инсталирани по средата на ръкохватката. Портът за кабел на DC съединителя е в същото положение в профила на ръкохватката, както и бутонът за визуализация на дълбочината на полето отляво. Уплътнението, устойчиво на атмосферни влияния, по същество е същото като при R5.

Оформлението на горния панел, показано по-долу, е напълно различно от R5 и по-близо до оформлението на EOS RP , въпреки че R6 е по-голям и по-тежък и има по-добро качество на изработка и по-голяма батерия с по-голям капацитет. Няма LCD дисплей за данни, неговото място е заето от диска за избор на режим R6, който е идентичен с RP, освен за пропускането на настройката на режим Scene (SCN).

Подобно на EOS RP, R6 има своя превключвател за включване / изключване от лявата страна на корпуса на EVF, който носи HOT SHOE за закрепване на аксесоарни светкавици (няма вградена светкавица). Вдясно от диска за избор на режим са два диска за управление; единият седи зад бутона на затвора и се управлява от показалеца на потребителя, а другият (дискът за бързо управление) е в задната част на панела, където може да се управлява от палеца на потребителя.

Програмируем многофункционален бутон (M-Fn) се намира между бутона на затвора и предния диск, докато специален бутон за филми е разположен между него и диска за избор на режим. Бутон за заключване на превключвателя M-Fn е разположен между двата контролни диска.

Задният панел на EOS R5 с обърнат монитор. (Източник: Canon.)

Подобно на EOS R5 , R6 има LCD ъгъл с променлив ъгъл, но е малко по-малък и има по-ниска резолюция. Неговото покритие на сензорния панел и Clear View LCD II покритие са еднакви и също така осигурява седем нива на регулиране на яркостта.

EVF също има по-ниска резолюция от Canon EOS R5 , въпреки че със 3 690 000 точки със сигурност е достатъчно. Честотата на опресняване е същата като на EOS R5 с малко под 120 кадъра в секунда, което осигурява плавни предавания на бързо движещи се обекти по време на проследяване, важна функция за запис на филми.

Бутонът за меню и бутоните за скорост са същите като на EOS R5 и са в същото положение, както и управлението на джойстика вдясно на корпуса на EVF, с бутона AF-On и AF точка / Индекс / Увеличаване / . Останалите контроли са същите като тези на Canon R5 . Подобно на R5, R6 има слотове за двe карти, въпреки че в този случай те са и за SD карти, и двата слота са UHS-II съвместими.

Двойните слотове за SD карти в EOS R6. (Източник: Canon.)

Двата слота за карти с памет – единият за бързи CFexpress карти, а другият за SD карти със съвместимост с UHS-1 и UHS-II – са разположени на стандартното място от дясната страна. Потребителите могат да определят кой файлов формат е записан на коя карта както за снимки, така и за филми.

Механизмът на затвора е същият като на R5 и като R5, R6 предлага диапазон от 30 секунди до 1/8000 секунди със синхронизация на светкавицата при 1/200 секунда. Предлага се непрекъснато снимане с до 12 fps с механичен затвор или 20 fps с електронния затвор, който също поддържа безшумно снимане. Капацитетът на буфера надвишава 1000 кадъра за JPEG и HEIF кадри, въпреки че има горна граница от 770 кадъра за HEIF с най-висока разделителна способност. Капацитетът за сурови файлове варира от 240 за компресирани C-RAW файлове до 110 за некомпресирани CR3.RAW. При RAW + JPEG двойки диапазонът варира от минимум 91 при най-висока разделителна способност до 140 C-RAW + JPEG кадъра.

Поддържат се множество експонации за JPEG и HEIF файлови формати и потребителите могат да задават броя на експонациите (2-9), вариациите на експозицията и как се комбинират кадрите. Потребителите могат да зададат CR3.RAW файл като първата единична експозиция и той да остане непокътнат, когато се обединят следващи изображения. Предлага се и HDR запис, като три изображения се записват при различна експозиция и се обединяват автоматично.

Левият страничен панел на EOS R6 показва основните терминали на интерфейса. (Източник: Canon.)

Левият страничен панел има три капака за повдигане, които защитават USB и HDMI портове, както и портовете за микрофон и слушалки и PC порта. Тези връзки позволяват R6 да се използва за професионално видеозаснемане.

Жакът за микрофон може да се използва и за запис на гласови бележки със снимки, въпреки че вграденият микрофон на камерата трябва да е повече от достатъчен за тази задача. Записите могат да се възпроизвеждат чрез камерата или компютър.

Батерията LP-E6N е същата като на R5 и се поставя в основата на ръкохватката. Това е CIPA, оценено за приблизително 360 снимки / зареждане или до 590 снимки / зареждане в еко режим. С камерата се доставя отделно зарядно устройство, но можете също да зареждате батерията във фотоапарата чрез допълнителния адаптер за захранване PD-E1 USB.

R6 също така поддържа Wi-Fi от 2,4 Ghz, както и нискоенергийна Bluetooth връзка. Гнездо за статив с метална облицовка е разположено в основата на камерата на една линия с оптичната ос на обектива. Тялото носи етикет „Произведено в Япония“.

R6 е съвместим с Canon Battery Grip BG-R10, който приема една или две батерии LP-E6NH, LP-E6N или LP-E6. Също така може да се захранва директно с променливотоков адаптер AC-E6N + DC съединител DR-E6 и зареждането на батерията се поддържа с USB захранващ адаптер PD-E1, въпреки че не може да се използва за захранване на камерата.

Сензор и обработка на изображения
20,1-мегапикселовият CMOS сензор в EOS R6 е по същество същият като този в професионалната камера EOS-1D X Mark III, но е зад различен нискочестотен филтър. Той обаче е сдвоен със същия процесор DIGIC X.

По-големите фотосайтове на сензора на R6 му позволяват да покрива по-широк диапазон на чувствителност от R5, с естествен диапазон от ISO 100-102400 плюс разширения до ISO 50 и ISO 204800. Ако изберете приоритет на подчертаващите тонове, най-ниската налична чувствителност е ISO 200.

Както беше отбелязано по-горе, скоростите на непрекъснато снимане са същите като на EOS R5 и R6 поддържа същите файлови формати. Той също така предлага компресиран C-RAW, както и формата на Canon Dual Pixel RAW (макар и на по-ниско ниво от R5) и едновременно заснемане на RAW + JPEG или RAW + HEIF изображения.

Подобно на R5 , R6 поддържа непрекъснато снимане с 20 кадъра в секунда с електронния (безшумен) затвор или до 12 кадъра в секунда с механичния затвор. По-малките му размери на файлове дават на R6 предимство пред R5, що се отнася до капацитета на буфера. Дори със стандартни скоростни SD карти, буферната му памет може да побере 1000 от повече JPEG снимки или 110 CR3 / RAW файла. Използването на високоскоростна UHS-II SD карта увеличава суровия буферен капацитет до 240 снимки / серия.

Видео
Докато R6 споделя някои видео възможности с R5 , най-високата му резолюция е 4K, с честота на кадрите до 50 fps. Но за разлика от R5 , който поддържа както съотношения на страните DCI (4096 x 2160), така и UHD (3840 x 2160), R6 предлага само UHD 4K и записва само във формат MP4.

Наличен е вертикален видеозапис за запис на кадри за социални медии, но RAW видеозаписът не е наличен и видео с висока честота на кадрите се поддържа само за Full HD резолюция.

За разлика от R5 , R6 поддържа IPB компресия само за обикновени филми, като опцията „Lite“ се предлага за осигуряване на по-малки файлове. Записът с интервал от време, който използва ALL-I компресия, е достъпен както с 4K, така и с FHD резолюция Разширяването на ISO не е възможно по време на запис на филм и компенсацията на експонацията е ограничена до +/- 3 спирки.

Изрязване на някои кадри се случва, когато се записват филми, независимо от избраната разделителна способност. Това е приблизително същото като при EOS 1-DX III с фактор на реколта 1,07x и демозаирането се извършва преди намаляване, което осигурява леко качествено предимство.

Скоростите на затвора варират от 1/8 до 1/4000 секунди за нормален запис или от 1/50 до 1/1000 секунди за HDR филми или от 1/100 до 1/4000 за филми с висока честота на кадрите. Потребителите не могат да заснемат неподвижни кадри, докато записват филми.

Налична е електронна стабилизация, която допълва IBIS на камерата при снимане с нестабилизиран обектив. Но използването на Movie Digital IS ще изреже кадъра допълнително, до 1,52x с 4K записи. Културите ще намалят зрителния ъгъл на лещата, което е важно съображение при широкоъгълните лещи.

По подразбиране филмите се записват в 8-битова 4: 2: 0 дълбочина на цвета, но R6 предлага две опции за запис с 10-битова дълбочина 4: 2: 2 на карта с памет. Единият е режимът Canon Log, който записва динамичен обхват от приблизително 800% при ISO 400 и по-висок и е предназначен за кадри, които ще бъдат класифицирани по цвят. Другият е HDR PQ режим, който е ограничен до FHD 25p записи и е настроен за възпроизвеждане на HDR телевизори.

Записът на Canon Log е достъпен само когато е избран режим на филм чрез диска за избор на режим. Налични са корекции на стила на картината и яснотата за запис на филми, а помощните средства за снимане включват модели на зебра (2 опции) за преценка на нивата на експозиция и връх на фокуса. Кодирането във времето също се предлага със стандартните настройки, а камерите осигуряват функции на атенюатор и филтър за вятър за потискане на нежелания околен шум в аудиозаписите.

Времето за запис е ограничено до малко под 30 минути на клип във всички режими и, както при R5 , записът ще спре, ако камерата започне да прегрява. Камерата включва функция за контрол на прегряване, която може да бъде включена, за да спести енергия на батерията и да помогне за предотвратяване на прегряване между кадрите.

Възпроизвеждане и софтуер
Налични са всички стандартни режими на възпроизвеждане, от единично изображение (със и без данни за снимане) до индексни дисплеи (9, 36 или 100 миниатюри). Избраните изображения могат да бъдат увеличени 2x, 4x, 8x или 10x чрез докосване / разпространение или с бутона на лупата. Потребителите могат да разглеждат изображения с бутона звезда или чрез завъртане на диска за бързо управление или прелистване между кадрите.

Налични са основни контроли за редактиране както на сурови файлове, така и на филми в режим на възпроизвеждане и потребителите могат да „вземат“ отделни кадри от 4K видеоклипове и да ги запишат като JPEG. Снимките на кадрите от HDR филми ще бъдат запазени в HEIF изображения. HDMI изходният терминал позволява на камерата да бъде свързана към телевизор за възпроизвеждане на записани слайдшоута или видеоклипове.

Както обикновено, софтуерният пакет трябва да бъде изтеглен от уебсайта на Canon . Приложенията включват EOS Utility, Digital Photo Professional, Picture Style Editor и GPS Log File Utility.

Ефективност
Когато тръгнахме да тестваме камерата R6, се сблъскахме с дилема: обективът RF 100-500mm f / 4.5-7.1L IS USM, доставен с камерата, не беше достатъчно гъвкав за някои от нашите тестове, но единственият друг RF обектив, който не разполагахме, не предлагаше достатъчно висока производителност, за да покаже възможностите за работа на камерата. Затова решихме да направим компромис.

Представените от нас тестове за резолюция Imatest произлизат от нашите тестове на обектива RF 100-500mm f / 4.5-7.1L IS USM , който се разглежда отделно. Тестовете в обхвата на ISO, както и тестовете за баланс на бялото и синхронизация бяха проведени с по-гъвкавия RF 24-240mm f / 4-6.3 IS USM обектив .

Обективът RF 100-500 mm показа камерата за преглед като превъзходен производител и способен да произвежда резолюции, които комфортно надхвърляха очакванията за JPEG файлове. Те бяха дори по-високи за CR3.RAW файлове, които бяха преобразувани в 16-битов TIFF формат с Adobe Camera Raw.

Както е показано на графиката на нашите тестови резултати по-горе, JPEG резолюцията остава висока от ISO 50 до ISO 25600 преди постепенно намаляване до ISO 51200, преди рязко да спадне с най-високата чувствителност на ISO 204800. Резултатите за CR3.RAW файловете следват същото шаблон, с първоначално по-висока разделителна способност, но доближаваща се до JPEG резултатите до края на ISO диапазона.

Imatest показа точност на цветовете, подобна на резултатите, които получихме за EOS R5, макар и с малко по-висока наситеност. Необработените файлове, преобразувани във формат TIFF с Adobe Camera Raw, имат дори по-висока наситеност, но сходни (и по-големи) цветови промени.

Дългите експозиции през нощта бяха, ако изобщо, по-добри от тези, които получихме с R5 и съдържаха много детайли плюс цветопредаване, което отразяваше околното осветление в почти целия диапазон на чувствителност. Шумът става видим от ISO 12800 нататък и омекотяването може да се види при около ISO 51200.

Сенките започнаха да се блокират при около ISO 25600, като ефектът се увеличи до ISO 102400. При ISO 204800 шумът беше силно видим, наситеността на цветовете беше намалена и цветовете бяха сравнително плоски. Такава висока чувствителност трябва да се използва само при спешни случаи.

Без светкавица бихме могли да тестваме камерата за преглед само с волфрамови, флуоресцентни и топло тонирани LED светлини. Подобно на EOS R5, автоматичната настройка на R6 предлага две опции: приоритет на атмосферата (който запазва топло излъчване на цвят) и приоритет на бялото, като последният намалява излъчването на топъл цвят в полза на по-бял баланс.

Както установихме при R5, нито една от тези настройки не може да елиминира топлия глас нито на нажежаема жичка, нито на топло тонирано LED осветление, въпреки че настройката за приоритет на бялото го намали значително. Както се очакваше, и двете настройки доставиха близки до неутрални цветове при бяло флуоресцентно осветление, но всички предварителни настройки имаха тенденция към прекорекция.

Когато се използва ръчно измерване на WB, камерата за преглед успя да достави близки до неутрални цветове и под двете светлини с топъл тон. R6 също така осигурява корекции на температурата на Келвин, както и много настройки в камерата за настройване на цветовете в движение и те са лесни за използване.

Автофокусът беше постоянно бърз и точен при снимане с RF 24-240mm f / 4-6.3 IS USM обектив и режимът за проследяване на Face + Eye по подразбиране доведе до висок процент на остри изображения с RF 100-500mm f / 4.5-7.1L IS USM обектив .

Нямахме проблеми с автофокусирането при много ниски нива на осветеност и камерата успя да проследява движещи се обекти с изненадваща ефективност, когато обективът RF 100-500mm f / 4.5-7.1L IS USM беше използван за заснемане на екшън за снимки и видеоклипове. Имаше обаче няколко закъснения при префокусиране, дори когато основният обект промени посоката и когато нов обект се премести в кадъра.

Нашите примерни видеоклипове бяха записани с обектив за мащабиране RF 100-500mm f / 4.5-7.1L IS USM, който беше използван ръчно с отстранен държач за статив. Ефективността на стабилизиране на този обектив беше впечатляваща за камерата R6 и имахме малко проблеми с поддържането на фокус и експозиция дори при различни нива на осветеност.

Качеството на клиповете беше много, колкото бихте очаквали от камера от този калибър и като цяло много добро. Кадрите от 4K клипове съдържат много детайли с естествено изглеждащо тоново възпроизвеждане и приличен динамичен диапазон.

Открихме, че системата за автофокус може да заключва и проследява очите на птиците, така че предполагаме, че ще се справя еднакво добре с кучета, котки и други животни. (Очевидно работи и с насекоми.) В саундтраците на видеоклипове не са записани странични шумове от камерата.

Нашите тестове за синхронизация бяха проведени с 32GB Lexar Professional SDCH II U3 ​​карта, която твърди, че времето за четене / запис е 300MB / s. Камерата за преглед отне малко под секунда за включване, готова за снимане, което е малко по-бързо от тествания от нас EOS R5.

Средното забавяне на заснемането е приблизително 0,06 секунди, което се елиминира, когато обективът е предварително фокусиран. Отнемаха средно 0,8 секунди за обработка на един JPEG или CR3.RAW файл и 0,12 секунди за RAW + JPEG двойка. Продължителността на изстрел към изстрел беше средно 0,2 секунди, което е толкова бързо, колкото можехме да продължим да натискаме бутона на затвора.

Във високоскоростния режим на непрекъснато снимане с електронния затвор камерата успя да запише 157 големи / фини JPEG за 10 секунди, без да показва никакви колебания. Това е малко под посочените 10 кадъра / секунда. Изчистването на буферната памет отне 2.1 секунди.

С механичния затвор камерата записва 116 кадъра за 10,1 секунди, което е близо до определената честота на кадрите от 12 кадъра в секунда. Изчистването на буферната памет отне 3.1 секунди.

За заснемане на RAW + JPEG файлове с механичен затвор камерата е записала 115 снимки за 10,1 секунди, което е малко по-бавно от скоростта, установена при JPEG. Отне 7,7 секунди за обработка на този изблик.

С електронния затвор за високоскоростен запис на CR3.RAW файлове, честотата на кадрите започна да заеква след 8 секунди на запис, като в този момент камерата засне 118 кадъра. Отне 11 секунди, за да се обработи този взрив/

www.photoreview.com.au