Продължете към съдържанието

По следите на пейзажния фотограф Даниел Кордан

Известният пейзажен фотограф Даниел Кордан е изследовател по душа. След като осъзнава страстта си към фотографията и пътуванията в ранна възраст, сега прекарва времето си, споделяйки своята визия и многото чудеса на света с хората около него.

Този месец настигнахме Даниел, за да разберем как е стигнал там, където е днес, и пътуването, което е предприел, за да стигне до там. Даниел също така споделя за работния му процес и  оборудването , с което постига своя магически стил.

Здравей Даниел. Разкажете ни малко за вашето детство и какъв е бил животът, когато сте израствали.

Роден съм в Русия и съм израснал в малък град на около 120 км от Москва, заобиколен от красива природа наоколо. Прекарах много време с моите приятели на открито, плувах в езерото и се возех с мотори. Посещавах и училище по рисуване около 6 години, което беше начинът, по който научих за композицията и използването на цветове. Учителят ми ме научи на много неща, които помня и до днес и използвам активно във фотографията си.

Когато бях на летни или зимни почивки далеч от училище, често ставах рано, за да видя как слънцето изгрява. Обичах сутрешната мъгла, която покрива някои от езерата близо до мястото, където живеех през зимата и есента. Също през зимата много от дърветата бяха покрити със скреж, което беше наистина вълшебно изживяване.

Къде се намирате в момента?

В наши дни прекарвам много време, живеейки навън по света. Около 9-10 месеца в годината прекарвам в пътувания, въпреки че все още притежавам руското си гражданство и имам малък апартамент в Москва.

Как развихте интерес към фотографията?

Когато бях в университета, се присъединих към планинския клуб и станах гид по планинско и катерене преди около 10 години. Това включваше туризъм и пътуване до много невероятни места, за да гледаме изгрева на слънцето сутрин. На всяко място, което посетихме, винаги имах чувството, че искам да ги споделя с други. С тази работа срещнах много невероятни хора и имах късмета да се запозная с различни култури. Наличието на фотоапарат означаваше, че мога да документирам всичките си преживявания, които абсолютно обичах.

Какъв беше вашият кариерен път? Как стигнахте от начинаещ фотограф до това да го правите на пълен работен ден?

Учих наука в университета, така че никога не съм мислил, че в крайна сметка ще работя като професионален фотограф. Въпреки това фотографията винаги е била моя страст, така че я преследвах като хоби. И накрая, аз започнах да ръководя фото ателиета , както и да споделям красотата на природата с другите. Вземането на решението да избера фотографията като кариера беше много трудно, макар че след като започнах, знаех, че няма връщане назад.

Около 5-6 години работих усилено върху двете си страсти в живота – пътуванията и фотографията. Отне ми около 7-8 години, за да създам портфолио от пейзажна фотография. Едва тогава хората започнаха да се свързват с мен за работа, с молба да лицензират моите снимки и да отправят заявки за печат. Беше хубаво, когато най-накрая имах няколко клиенти, които ме връщаха в моите фотосесии и обиколки!

В наши дни фотографията едва ли изглежда като работа. Все още е нещо, от което наистина изпитвам страст да правя и никога не става уморително!

Какво ви интересува най-много в преподаването на фотография?

Получавам много удоволствие от преподаването на фотография на други. Много е възнаграждаващо да виждате хората, които усъвършенстват своите умения по време на семинар и се радват да правят невероятни снимки.

Също така откривам, че мога да науча много от всеки човек, който идва в моите работилници. Изглежда, че всеки има различно отношение към нещата и в крайна сметка ще получи много уникални снимки, въпреки че всички снимаме на едно и също място.

Какво първо ви привлече към жанра пейзажна фотография?

Нещото, което най-много обичам в пейзажната фотография, е, че мога да съчетая страстите си към природата и пътуванията. С пейзажната фотография мога да виждам света и да създавам нови приятели навсякъде, където отида. Харесва ми да изследвам на открито и да стигам до отдалечени места като мистичните планини Тиен-Шан между Казахстан, Киргизстан и Китай . Тези места ми позволяват да наблюдавам природата и да я оставя да тече през душата ми. Има нещо отпускащо в медитацията и поглъщането на пейзажа около вас.

Къде намираш вдъхновение освен природата?

Черпя много вдъхновение от хората, които посещават моите семинари. Обичам да чувам техните истории, да споделяме знанията си за света и да се забавляваме заедно.

Вдъхновявам се и от работата на други хора, която виждам в емисията си в Instagram, както и от документални филми, филми и книги, които биха ме заинтересували. Има някои художници, които също са ми повлияли, като Айвазовски, Моне , Рембранд и Караваджо. Тяхната работа наистина ми помогна да подобря своите композиционни умения и как използвам цвета във фотографията си.

Има ли други фотографи, които са повлияли значително на вашата фотография?

Не съм бил силно повлиян от никой конкретно, въпреки че черпя много вдъхновение от приятелите си и други страхотни фотографи около мен.

Как бихте описали своя фотографски стил и как той се различава от стила на другите фотографи?

Моят стил на фотография е това, което наричам „3D пейзаж“. Опитвам се да обединя всички детайли около себе си, за да насоча вниманието на зрителя към рамката и да ги задържа в образа.

Много от снимките ми имат нисък контраст с голямо количество детайли. Наистина не съм фен на пренаситения външен вид или HDR изображенията, които използват много „яснота“. На снимките ми никога няма абсолютни черни. Вместо това пренасочвам черните към средните тонове, за да мога да поддържам цвят и детайли за малко магически ефект.

Когато разработвате свой собствен стил на фотография, мисля, че е важно да разгледате две неща – как виждате света около вас и намирате композициите си, както и как представяте цвета. В днешно време се набляга много на последващата обработка. В този смисъл мисля, че моят стил се различава от другите фотографи, защото не се фокусирам само върху обработката. По-скоро планирам къде ще обиколя света, за да мога да бъда на определени места в рамките на определен период от време, за да се възползвам максимално от условията. Например, посетих Боливия и Чили за астрофотография по времето, когато знаех, че атмосферните условия ще са подходящи за снимане през нощта.

Има толкова много места, които искам да посетя по целия свят, така че често гледам картата на света и планирам предстоящите си приключения.

Кои са някои от начините, по които можете да си изкарвате прехраната с фотография?

Доста съм разнообразен по начините, по които избирам да печеля пари чрез фотография. Основният ми източник на приходи е от фотографски работилници. Също така предлагам на пазара обучителни видеоклипове с образователна фотография на стойност над 11 часа и продавам разпечатки на моя уебсайт . Останалата част от доходите ми идва от продажба на лицензи за моята работа, публикации, изнасяне на лекции и участие в конференции, както и като част от програми за посланици.

За да сте фотограф на пълен работен ден, трябва да сте готови да работите денонощно! Ето защо го обичам толкова много.

Разкажете ни малко за вашия работен процес от заснемане на изображение в полето до етапа на последваща обработка.

Когато мисля за композиция в полето, работя много с намирането на обекти, които да се представят на преден план. Интересни обекти като парче лед или текстури в снега наистина могат да пренесат зрителя в кадъра .

След това обмислям какво искам да постигна и използваните техники, като подреждане на фокуса, за да направя цялата композиция остра отпред назад. Понякога искам да уловя цялата широчина на сцената, което означава, че трябва да съм готов да направя вертикална панорама, така че ще трябва да имам широкоъгълен обектив под ръка.

След като направя кадъра, ще направя много последващи обработки, за да постигна окончателната си визия. Техниките ми за обработка включват използването на маски за светене, корекция на цветовете с криви, маскиране и използване на режими за смесване на слоеве. Наслаждавам се на сложни техники за обработка, така че никога не го намирам за досадно.

Също така използвам етапа на последваща обработка за подреждане и създаване на големи панорами. Обработвам с помощта на PTGui, Lightroom и Photoshop.

Ако се интересувате да научите повече за моя работен процес, разгледайте изчерпателния ми 11-часов видео урок за фотография.

Кое беше едно от най-запомнящите се преживявания в пейзажната фотография?

Най-невероятното изживяване, което имах в пейзажната фотография, беше, когато посетих Боливия за астрофотография. Там небето е толкова тъмно, за разлика от много други места по света. По време на посещението ми солените площи бяха наводнени и не можах да повярвам на очите си, когато стигнахме до Алтиплано. Беше като свят на мечтите и ние се носехме в космоса със звезди навсякъде около нас.

Намирахме се на около 4000 до 5000 м надморска височина, така че високата надморска височина означаваше, че ни трябва около 5-6 дни, за да се климатизираме. Това, че сте толкова високо, затруднява много движението и дишането. Намерихме обаче мястото, на което искахме да снимаме, създадохме GPS точка и я последвахме точно, за да се върнем през нощта за фотография.

Шофирането през нощта по наводнените солници беше преживяване само по себе си. Беше невъзможно да видя нищо, макар че усещах как колата се движи през водата и солта. Ако не сте внимателни, можете да се забиете в солниците!

Имало ли е някакви фотозадачи или сесии, които да са ви били особено предизвикателни?

Не работя за списания. Управлявам тур агенция и се изпращам на „задания“. Някои от най-запомнящите се пътувания включват експедиция на яхти от Гренландия до Антарктида, експедиция с кънки на 500 км до езерото Байкал в Русия , астрофотографското турне, което направих в Боливия, както и пътуване до Антарктида на борда на висок кораб, наречен „Bark Europa „.

Предпочитате ли да работите сами или в екип?

Харесва ми да работя с партньора си Юрие Белегурски и много други талантливи ръководства по фотография по целия свят. Мисля, че винаги е по-добре да работиш в екип, отколкото да работиш сам.

Каква техника и софтуер използвате?

Използвам оборудване на Nikon, защото е надеждно, дори при най-тежките условия. В комплекта си имам обективи Nikon D810, D810A плюс 14-24, 24-70 и 80-200 мм лещи. Имам и обектив 400 mm f / 2.8 за фотография на диви животни, както и L-плоча и нодална плъзгаща се шина за панорамна фотография.

Използването на филтри ми позволява да върша по-малко работа при последваща обработка. Освен това понякога участвам в състезания, които забраняват техники като брекетинг, така че наличието на филтри е задължително. Използвам системата Lucroit 165 мм за моята леща 14-24 Nikkor и моите филтри включват ND 3, 6 и 10 стопа, както и мек GND 4 и поляризатор. 

Моят статив е от RRS и държа всичко в F-stop раница. Любимата ми чанта за фотоапарат обаче е Gitzo Adventury. Използвам също пътешественик за пътуване Gitzo, както и систематичен Gitzo за по-ветрови условия.

За последваща обработка използвам Luminar от Skylum, Lightroom и Photoshop. 

Разкажете ни за това как сте успели да постигнете успех със социалните медии.

През последните 4-5 години публикувах работата си в социалните мрежи почти всеки ден. Избирам да публикувам само най-добрите снимки и се опитвам да прочета всички коментари и да отговоря на съобщенията на всички. Понякога обемът на съобщенията е твърде голям, така че е трудно да се отговори на всички. Активността в социалните медии е ключът към разрастването на вашите канали. Най-важните ми възможности са Instagram, публикации в блогове, писане на статии и кръстосана промоция с моите партньори.

И накрая, какъв съвет имате за някой, който тепърва започва да се занимава с фотография?

Не всичко е само да стигнете до мястото за фотография. По-скоро става въпрос да имате предвид определени цели, за да можете да предприемете дълготраен проект или да се възползвате максимално от определена идея. Това може да бъде да създадете албум на вашата работа или да имате портфолио, което можете да използвате за изложба. Какъвто и да е вашият план, ще отнеме много време, за да създадете колекцията си от изображения, тъй като вероятно ще трябва да се върнете на едно и също място по различно време, за да го заснемете при най-различни условия.

Важно е също така да публикувате работата си, доколкото можете. Публикувайте работата си в социалните медии и други популярни блогове в Интернет или уебсайтове за споделяне на снимки. Ще получите много отзиви, което е много полезно за подобряване на работата ви.

С отдаденост ще можете да сбъднете мечтите си за фотография.

Фейсбук: https://www.facebook.com/dk.scape

Уеб сайт: http://danielkordan.com/

Източник: iceland-photo-tours.com / Serena Dzenis